Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv TDR-a

Japan Tobacco podnio tužbu protiv TDR-a

'cigarete_PXL_pos_070611'
Foto: ''
1/6
Autori: Jolanda Rak Šajn, Gojko Drljača
10.06.2011.
u 15:33

Adris: To je nepodnošljiv pritisak na našu tvrtku i pokušaj da se netržišnim sredstvima osvoji što veći tržišni udio!

Japan Tobacco International podnio je tužbu Agenciji za zaštitu tržišnoga natjecanja protiv Tvornice duhana Rovinj. JTI je prijavio TDR tvrdeći da je sklopio nedopuštene ugovore s iNovinama (u vlasništvu Adrisa), Tiskom i Konzumom (u vlasništvu Agrokora), Mercatorom-H i Ultra Grosom. Na policama njihovih maloprodajnih mjesta nema cigareta JTI-ja te se JTI navodno žalio na ugovore o najmu i marketinškim uslugama, prodaji i ulistavanju duhanskih proizvoda na police, dodatke ugovora te na smjernice za njihovo provođenje.

Prljava igra stranaca

Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe, poručuje: – Posrijedi je nepodnošljiv pritisak na našu tvrtku i pokušaj da se netržišnim sredstvima ostvari što bolja tržišna pozicija. Pritom se ne biraju sredstva pritiska. Vjerujemo da to hrvatska javnost, poglavito hrvatski potrošači, jako dobro zapaža. Uostalom, rado bismo svoje ponašanje usporedili s onim što rade globalne kompanije u svijetu. Podsjećamo samo da četiri vodeće (izuzmemo li Kinu) zauzimaju više od 80 posto svjetskog tržišta i da je TDR jedina preživjela tvrtka na prostorima na kojima je, ne tako davno, bilo dvadesetak duhanskih tvrtki.

Direktor JTI-ja Hrvatska Siniša Trbojević poručuje pak suprotno:

– Očekujemo da će hrvatske institucije postupiti u skladu s mjerodavnim zakonom te osigurati uspostavljanje pravedna tržišnog natjecanja na tržištu cigareta. U skladu s time zatražili smo od AZTN-a da TDR-u zabrani svaku daljnju zlouporabu i da mu izrekne novčanu sankciju za dosad počinjenu zlouporabu vladajućeg položaja – kazao je Trbojević.

Ako AZTN prihvati argumente JTI-ja, TDR bi mogao platiti kaznu i do 10% ukupnih prihoda. Tomislav Fučkar, regionalni menadžer British American Tobacca za Hrvatsku, kazao je da s potezom JTI-ja nisu upoznati, ali da je očekivan. – U RH do danas nije uspostavljena zdrava tržišna utakmica duhanskim proizvodima. Svakodnevno nailazimo na više ili manje istovjetne prepreke – tvrdi Fučkar i ističe kako je BAT zbog toga već nekoliko puta podnosio prijave AZTN-u.

BAT slijedi JTI?

– Razmatramo i pokretanje novih postupaka radi uklanjanja nelojalne tržišne utakmice i uvođenja dobrih poslovnih običaja, što je u najboljem interesu potrošača i trgovaca – napomenuo je Fučkar.

Branislav Bibić, direktor korporativnih poslova Philip Morris Internationala za srednju Europu – jug kazao je kako je PMI upoznat s tužbom JTI-ja te da i oni imaju iste probleme.

– Sav asortiman naših proizvoda danas je dostupan u samo otprilike 50% prodajnih mjesta, što znači da u polovici trgovina u RH odraslim pušačima nisu dostupni svi proizvodi iz našeg asortimana te da je njihovo pravo izbora na tržištu znatno ograničeno – kaže Bibić.

Ukratko, čini se da se najveći i najmoćniji svjetski duhanski divovi oštrom pravnom bitkom spremaju zajednički obrušiti na hrvatski TDR. Očigledno je da se zaoštrava jedan od najtežih gospodarskih sukoba u hrvatskoj povijesti.

Iako se Mercator-H spominje u JTI-jevoj tužbi AZTN-u, Lea Marcijuš iz Službe za odnose s javnošću Mercatora kaže kako o tome nemaju spoznaja. Društvo sa svojim dobavljačima nema potpisane štetne ugovore ili one koji su protivni zakonima RH, tvrdi ona, ističući da politiku odnosa s dobavljačima i njihovim prodajnim asortimanima Mercator-H vodi transparentno i u skladu s poslovnom strategijom.

– U Mercatorovim se trgovinama ne prodaju samo duhanski proizvodi jednog proizvođača, a kad je posrijedi JTI, trenutačno se dogovaramo o početku suradnje – kazala je. Iz Agrokora su pak poručili da nemaju nikakvih spoznaja o tužbi JTI-ja, niti im se itko u vezi s njom obratio pa navedeni slučaj ne mogu komentirati.

Komentara 21

ZL
zlako
16:51 10.06.2011.

Adris zarađuje abnormalno,ponaša se divljački a trebao bi isplatieti velike divisende a ne sve sebi u džepove.

KI
Kitchee
17:41 10.06.2011.

zlatko...oni vecinu odbiti osim u dividende utuku u nove projekte u RH(nešta i izvan ali vecina love ostane tu)...kad odnosno ako tržište preuzmu BAT,moris i JTI...dobit koju ostvare od duhanskog tržišta ce utuci gdje? to što TDR ima jaču pregovaračkuu poziciju naspram malih trgovaca sasvim je logično \"MALI\" trgovci...ej...neka s konzumom tako pregovara... moris bat jti sigurno neće biti nježniji dapace... hrvatski jal na svaku uspješnu firmu...čim netko ima profit pljačka ih... ne radit će za moju g**** potrošaća :|

AM
amato
21:58 11.06.2011.

Znam da su cigarete TDR vrhunske. menađeri TDR i tehnolozi primjenjuju najsuvremenije tehnologije u preradi duhana. A nije ne zanemariva ni činjenica da se radi o duhanu proizvedenom u Hrvatskoj i Hercegovini, te da u toj firmi rade i žive od toga naši ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije