Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkupio udjel

Andabak stavlja Sunce koncern na burzu da prikupi još nužnog novca

Jako Andabak Za uvrštenje na burzu potreban dovoljan broj ‘free float’ dionica
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
25.04.2017.
u 14:15

Za ostvarenje ambicioznih planova u hotelijerskom biznisu, kompanija koja upravlja hotelima Bluesun treba još 60-70 milijuna eura

Gotovo devet godina nakon što je prodao polovicu udjela u Sunce koncernu grčkom investicijskom fondu Marfin za 95 milijuna, Jako Andabak otkupio je taj udjel u Sunce koncernu od Grka za 43 milijuna eura. Andabak je sad ponovno u gotovo stopostotnom vlasništvu kompanije koja upravlja lancem od 15 hotela Bluesun u šest destinacija na Jadranu i kontinentu, a dodatan kapital za ambiciozne investicije planira prikupiti uvrštavanjem Sunce koncerna na Zagrebačku burzu. Jako Andabak potvrdio je da je u tijeku transakcija koja bi se trebala zaključiti do 15. lipnja pa će se steći uvjeti za ulazak dionica na Burzu.

– Želimo kompaniju učiniti transparentnijom prema investitorima. Uvjereni smo u ozbiljan rast na turističkom tržištu, posebno u segmentu kapaciteta s četiri i pet zvjezdica. Stoga će nam trebati dokapitalizacija. Očekujemo da bismo prikupili između 60 i 70 milijuna eura, otkriva Jako Andabak.

Marfin Investment godinama pokušava prodati svoj udjel u Sunce koncernu kako bi stabilizirao poslovanje u Grčkoj. Andabak je bio jedini dovoljno zainteresiran kupac koji dobro zna što kupuje i s tim ima velike planove za hotelsku kompaniju koja je lani ostvarila oko 50 milijuna eura prihoda. U 2017. ulaže u hotele Berulia u Brelima i Jadran u Tučepima. Hoteli će poslovati pod brendovima turoperatora Thomas Cook i TUI, koji će ih i puniti. Ulaže i u Zračnu luku Brač u kojoj Hoteli Zlatni rat s Brača imaju 50,19 posto udjela, te u hotel za zaposlenike u Zadvarju kod Brela.

Hanfa je Sunce koncernu odobrila uvrštenje 4,4 milijuna redovnih dionica vrijednosti 100 kuna, iako će se potencijal trgovanja moći otvoriti tek nakon zaključenja procesa otkupa dionica od Grka. Naime, kompanija nema dovoljno slobodnih dionica (free float) za uvrštenje na službeno tržište za koje je potreban free float od 25 posto, niti za redovno tržište koje zahtijeva 15 posto free floata. Još uvijek sve dionice kompanije drži samo šest dioničara - polovicu grčka tvrtka MIG Leisure & Real Estate Croatia, 16,4% Lucidus (većinski vlasnik Jako Andabak), a ostatak obitelj Andabak. S burze tvrde da mogu uvrstiti i dionice koje ne udovoljavaju uvjetu udjela slobodnih dionica ako procijene da tržište može uredno funkcionirati, a Andabak podsjeća da će zaključivanjem transakcije dobiti dovoljan udjel free floata.

>> Jako Andabak: Stubaki će se završiti, nema odustajanja

>> Iz sedmog pokušaja Bizovačke toplice prodane tvrtci Jake Andabaka za 14,86 milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije