Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Izvozna renesansa zasluga je malih tvrtki

Okrugli stol
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
14.10.2014.
u 17:00

Održivost hrvatskog izvoza bit će moguća samo ako se proširi okosnica od trenutačno oko 300 velikih tvrtki izvoznika

Rast izvoza o kojem se u posljednje vrijeme s ushitom govori treba zahvaliti novim izvoznicima; malim i srednjim tvrtkama. Upravo je taj najmanji segment domaćeg biznisa od početka krize povećao izvoz, dok su velike tvrtke, koje u njemu sudjeluju s čak 60 posto, smanjile prodaju na inozemnim tržištima.

– Od 2008. do 2013. velika poduzeća smanjila su izvoz za četiri milijarde kuna, a sav rast dolazi od malih i srednjih poduzetnika koji su ga povećali za 4,5 milijardi kuna – rekao je Jurica Zrnc iz Hrvatske narodne banke na okruglom stolu magazina Banka “Otkrivamo nove hrvatske izvoznike”. Upravo male tvrtke, najpogođenije krizom, okrenule su se stranim tržištima, dok je velike tvrtke zaštitila relativno snažna domaća pozicija.

Problem izvoza, osim sporog oporavka i neiskorištenog potencijala stranih investicija, leži u ‘nesreći’ Hrvatske da su najvažniji trgovinski partneri i sami u problemima. Održivost izvoza bit će moguća samo ako se proširi okosnica od oko 300 velikih tvrtki stvaranjem novih izvoznika i restrukturiranjem postojećih, smatra Zrnc. Čelnik Končar grupe i udruge domaćih izvoznika Darinko Bago poručio je da se novi model domaćeg rasta mora temeljiti na proizvodnji robe i usluga te izvozu, a ne kao dosad na zaduživanju.

>> 'EU je zajednica ne samo 28 članica, nego i 510 milijuna potencijalnih kupaca'

>> Ministar Maras 
u 'Silikonskoj 
dolini' čuda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije