Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transformacija sustava

HEP: U idućih 5 godina uštedjet ćemo oko 2,5 milijardi kuna

hep
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/5
16.12.2014.
u 21:45

700 zaposlenika otići će iz tvrtke, a 300 mlađih zamijenit će ih na radnim mjestima

HEP je pokrenuo transformaciju sustava kojom smanjuje broj ljudi, broj rukovodećih pozicija, na drugačiji način organizira poslovanje, a sve bi trebalo rezultirati financijskom koristi od dvije i pol milijarde kuna u idućih pet godina, poručeno je iz HEP-a na predstavljanju druge faze Projekta transformacije. Do početka kolovoza iz tvrtke će, što na temelju prirodnog odljeva što uz potporu otpremnina, otići 700 ljudi, međutim, oko 300 novih će se zaposliti, tako da će u konačnici biti 11 posto manje zaposlenih.

Stariji zaposlenici zamijenit će se mlađima, pri čemu će iskusniji kolege u prijelaznom periodu raditi u takozvanim “centrima znanja” u kojima će prenositi svoje iskustvo na mlađe kolege.

Stimulacije radnicima

Cijeli se projekt transformacije odnosi na 12 od 15 tvrtki u sustavu HEP-a u kojima ukupno radi 3600 zaposlenih. U prvoj polovici 2015. godine bit će gotov plan za transformaciju HEP ODS-a u kojem radi većina od 11.700 zaposlenika sustava, odnosno oko 9000 ljudi. U sklopu novog projekta planiraju nove investicije od dvije milijarde kuna u postojeće hidroelektrane i promjenu politike plaća u segmentu prodaje pri čemu će zaposlenici biti posebno stimulirani.

– Manje je pet direktora sektora u HEP d. d. Gase se tri društva (APO, OIR i NOC), a na razini grupe imat ćemo 21 posto, odnosno čak 105 organizacijskih jedinica manje, to je isto toliko manje direktora i šefova. Promjene su snažne i u krovnom HEP-u d. d. u kojem je znatno smanjena organizacijska kompleksnost. U HEP-u d. d. imat ćemo tako čak 71 organizacijsku jedinicu manje, što je 45 posto manje u odnosu na postojeće stanje. Točnije, sadašnjih 16 sektora bit će svedeno na 11, a u okviru njih bit će deset službi te 56 odjela manje što je isto toliko manje direktora i rukovoditelja – poručuju iz HEP-a. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak plastično je objasnio da se novcem koji će se u pet godina uštedjeti može financirati podizanje kapaciteta hidroelektrana za 100 MW, što je elektrana veća od Omble.

Trošak zaposlenika u HEP-u čini manje od deset posto ukupnih troškova pa optimizacija njihova broja za HEP u financijskom smislu nije presudna. Novim načinom organizacije poslovanja nastoji se pojednostaviti način rada, a naročito donošenje odluka. Novina je i da će mnoge usluge koje su do sada bile “outsourcane” pokušati odraditi vlastitim snagama unutar HEP-a.

Bitna je tema za HEP regionalizacija poslovanja koju je Ministarstvo gospodarstva postavilo kao imperativ za upravu koju predvodi Perica Jukić.

Stabilizacija prihoda

Iako u HEP-u nisu željeli otkriti na koji će način pojačati poslovanje u zemljama regije, na snagu u većini susjednih zemalja prvog dana siječnja stupa zakon kojim se liberalizira tržište električne energije. HEP se priprema za proširenje tržišta, a u tom se pogledu orijentira na “novi proizvod” i na kupca, a mjerama stabilizacije prihoda i pozicije na tržištu HEP se okreće zadržavanju kupaca, izvrsnosti u trgovini, prodaji i marketingu. Sinergija proizvodnje i toplinarstva cilj je uprave.

>> HEP Ozlju poklanja park i šetnicu, ali stanari to ne žele

Komentara 5

Avatar MarkoHR
MarkoHR
17:36 16.12.2014.

HEP je prčija i stranačko lukno HNS-a, nekoliko stotina svojih članova već su uspjeli uhljebiti u tom poduzeću. Ponestalo je slobodnih mjesta, sad će uhljebljivanje krenuti dalje..

BB
brle brkić
14:56 16.12.2014.

tovam se zove,brisanje pamčenja firme,biče sve po novom ,valjalo il nevaljalo a biče prije nevaljalo.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
11:31 18.12.2014.

HEP se moze brzo i elegantno restruktuirati. Kao prvo, treba head-management preseliti recimo u Knin. Pa tko hoce iz Zagreba da seli za Knin, u redu. Kao drugo, treba razdvojiti proizvodnju struje i prijenosne sustave. Znaci, osnovati komapniju za prijenos energije i traziti strateskog partnera, dokapitalizacijom sustava. Recimo: kako ce doci negdje u provinciju seriozni poduzetnik, kad kod obicne grmljavine imate nestanak struje a kad sustav iole funkcionira imate napon i do 20% ispod normalnog stanja. Kao trece, treba prepustiti odrzavanje elektro-postrojenja/sustava u gradovima i opcinama, njima samima. Po mojoj procjeni bi u managemantu HEP-a ostalo tristotinjak uposlenih. Sve ostale usluge bi se nabavljale na trzistu, putem tendera. Znaci, treba napraviti sustavni i totalni outsourcing.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije