Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIZAJNERI U VUKOVARU

Iz Borova će izlaziti talijanski dizajn?

Borovo
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/7
18.08.2014.
u 16:27

Talijanski dizajnerski i proizvođački dvojac posjetio je vukovarsku tvornicu cipela, proučio proizvodne kapacitete, prednosti i mane

Vukovarska tvrtka Borovo uspostavila je prve kontakte s mogućnošću ostvarivanja suradnje s talijanskim proizvođačima obuće i dizajnerima Francom Ballinijem i Giannijem Ziliottom. Posrijedi su dva možda i najpoznatija talijanska, a samim time i europska i svjetska dizajnera cipela, koja su proteklih desetljeća surađivala s modnim brendovima kao što su Louis Vuitton, Prada, Gucci…

Manje manualnog rada

– Došli smo ovdje da se uvjerimo u proizvodne potencijale Borova, kako bismo vidjeli postoji li mogućnost suradnje. Iza nas je stotinjak godina iskustva i znanja, a okupljamo i više tvornica cipela u Italiji. Možemo slobodno reći da se u Italiji proizvode najbolje i najkvalitetnije cipele na svijetu, a to sigurno nije slučajno – rekao je Ballini nakon posjeta vukovarskoj tvrtki.

Tijekom obilaska proizvodnih pogona Borova Ballini i Zilliotto upoznali su se s borovskom tehnologijom, ali i osobno uvjerili u prednosti i nedostatke ove vukovarske tvrtke.

– Proizvodnja cipela u svijetu svakodnevno traži nove modele i nove stvari. Mijenja se industrija i način rada i sve to treba pratiti ako se želi ići naprijed. Prije se više radilo manualno, dok je sada sve kompjutorizirano od samoga početka – kaže Zillotto.

Objašnjavajući svoje riječi, kaže da oni dnevno prave i desetak modela koji se stvaraju u 3D formatu i šalju ih u svoje proizvodne pogone u Kinu. Već ujutro, s obzirom na vremensku razliju, u Italiji dobiju gotove modele.

– Niz je sličnih primjera kada se maksimalno rabi tehnologija i njezine prednosti – ističe Ziliotto.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Do cipela u jednom danu

Na novinarski upit kako je raditi za velike modne brendove poput Guccija, Louis Vouitona i drugih, dizajneri iz Italije kažu da je tu vrlo bitan prethodni rad i iskustvo.

– Suradnji s njima prethode godine i godine rada. Usto, treba ih zadovoljiti modelima, kvalitetom, rokovima isporuke i preciznošću. Proizvodnja za njih čini desetak posto naše ukupne proizvodnje, ali ona je iznimno važna. Ne može se svatko pohvaliti činjenicom da surađuje s takvim brendovima – istaknuo je Ballini.

Zadovoljan prvim sastankom i otvorenom mogućnošću suradnje jest i direktor Borova Gordan Kolundžić koji goste iz Italije naziva alfom i omegom svjetske obućarske industrije.

– Uspostavljanje suradnje s njima bilo bi od velikog značenja za Borovo. Vidjeli su naše prednosti, ali i rekli da nam nedostaju inovacije, stilisti i modeli. Ako pronađemo zajednički interes, na nama je da odredimo budući model suradnje – kaže Kolundžić.

Povratak proizvodnje u EU

Razmišlja o pomoći talijanskih obućara u području dizajniranja, drugi model jest da se mali dio njihove proizvodnje preseli u Vukovar, a treći da zajednički surađuju na nekim većim proizvodnim linijama za hrvatsko tržište. Govoreći o mogućnosti buduće suradnje, Kolundžić posebno ističe činjenicu da se u Europu ubrzo vraća veliki dio obućarske proizvodnje.

– Dva su razloga za to. Prvo, u Kini raste cijena radne snage i proizvodnja tamo više nije toliko jeftina. Drugi je naputak Europske komisije koja traži da se proizvodnja vrati u Europu. To moramo iskoristiti i to je naša velika šansa – ističe Kolundžić.

Borovo danas zapošljava 911 radnika, u Hrvatskoj ima 106 prodavaonica, a u Sloveniji još 27. Pitanje trgovina Borova u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori još je neriješeno i predmet je spora. Prošle godine Borovo je, uz šestomjesečni zastoj proizvodnje, proizvelo ukupno 120.000 pari cipela. Ove godine planiraju proizvesti oko 250.000 pari kožne i oko 150.000 pari gumene obuće.

Komentara 2

MA
majusko
18:41 18.08.2014.

I uredenja izloga

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:38 18.08.2014.

Kod Borova nije problem dizajn, nego kvaliteta materijala, koja je očajna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije