Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor

Ivana Gažić, šefica Burze: Trgovanje neće stati

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
15.04.2017.
u 15:11

Gubitak koja su društva iz koncerna Agrokor doživjela od pada rejtinga teško će biti nadoknaditi

Zagrebačka burza može zaustaviti trgovanje dionicama kada burzovni indeks padne više od 10 posto, ili zaustaviti trgovanje pojedinom dionicom kada se u javnosti pojavi informacija koja bi bila cjenovno osjetljiva za tu kompaniju. Kako nam objašnjava Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, pad kojih su ovih dana imale kompanije iz koncerna Agrokor nije bio signal da se trgovanje zaustavi. Uostalom, rijetki su slučajevi zaustavljanja trgovanja, a kada i jesu, onda je to kratkoročni prekid u kojem se kompanija mora izjasniti o informacijama koje su se pojavile.

Dulji prekid trgovanja bio je prije sedam godina kada je MOL stjecao dionice u Ini. Tada je reagirao bivši čelnik Hanfe i zaustavio trgovanje dionicom Ine. No razlog je tada bio ozbiljniji. Postojale su, naime, sumnje da MOL manipulirao tržištem preko tajnih računa s Cipra i kompromitirao integritet tržišta.

Tko je ovih dana trgovao dionicama Agrokora, može se samo nagađati. Vjerojatno je riječ o špekulantima, pretežito fondovima. No tko god da je kupovao, ti udjeli nisu bili veliki, jer promjene za sada među top deset dioničara nema. Na strani prodavatelja su mirovinski fondovi, zatim tvrtke koje su kreditirale Agrokor kroz repo ugovore, odnosno kredite za koje su zalog bile dionice. Tako se, primjerice, stječu dionice Vupika, koji je u četvrtak, za razliku od ostalih Agrokorovih dionica, imao pad cijene. Jamnica je imala neznatan rast, a puno veći čak i do 10 posto imale su dionice Belja, Leda i Zvijezde.

No, pad koji je zabilježen od početka godine, a posebno posljednjih oko tri i pol tjedna gotovo da je podsjetio na veliku krizu 2008. godine. No tada je pad bio i veći.

Ipak, gubitak koja su društva iz koncerna Agrokor doživjela od pada rejtinga teško će biti nadoknaditi. Gubitak je oko pet milijardi kuna, a gotovo polovina minusa dogodila se u zadnja tri tjedna, kada je počela priča o standstillu pa pisanju zakona, prvim blokadama i prisilnim naplatama...

>> Dinko Cvitan tjednima medijima tajio da mu sin radi u Konzumu

>> Trgovački sud imenovao privremeno vjerovničko vijeće Agrokora: Evo tko su članovi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije