Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoren natječaj

40 tvrtki vjeruje da će u Jadranu naći naftu i plin

ivan vrdoljak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
02.04.2014.
u 20:45

Predstavnike na otvaranje nadmetanja poslali su američki Exxon Mobil, ruski Gazprom, njemački RWE, francuski Total

Predstavnici četrdesetak naftnih kompanija iz cijelog svijeta okupili su se u srijedu u Zagrebu na otvaranju prvog ciklusa javnog nadmetanja za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu koji je podijeljen na 29 istražnih polja. Među njima su najjača imena poput američkog Exxon Mobila, ruskog Gazproma, njemačkog RWE-a i francuskog Totala koji se namjeravaju natjecati za koncesije, o čemu čak i njihovi predstavnici potiho govore. Oni vjeruju u projekt koji bi Hrvatskoj u budućnosti mogao donijeti milijarde kuna prihoda i zarade, a i osigurati joj stabilan izvor energentima.

Energetsko čvorište

– Hrvatska će biti energetsko čvorište u ovom dijelu Europe, a građani i industrija Hrvatske imat će najjeftiniji plin u regiji – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući Jadran investitorima. U publici su bili i direktori iz Turkish Petroleuma, američkih tvrtki Edison i Hunt Oil, ruskog Lukoila, Petroceltica iz Irske, grčkog Helenica, Enela iz Italije te JP Nippona, ugledne japanske naftne kompanije, ali i mnoštvo manjih tvrtki koje su iskoristile priliku za razgovore sa strateškim partnerima s kojima bi htjele ući u posao istraživanja nafte i plina.

Koncentracija najvećih imena u naftnom svijetu na jednom mjestu potvrda je da su nalazi Spectruma, tvrtke koja je obavila seizmička snimanja, ali predsjednik Uprave tvrtke, Rune Eng u izjavama je bio vrlo oprezan.

Još nisu pronađeni ugljikovodici, ali su uočene indikacije koje ukazuju na mogućnost pronalaska nafte i plina. Naftu i plin nikad nećete naći prije bušenja. Na početku smo, ali izgledi su dobri- poruka je Enga. Nije bio spreman otkriti više i zbog činjenice da se uspjeh povrata 12 milijuna dolara koje je Spectrum uložio u snimanje Jadrana temelji na prodaji podataka ulagačima. Prvi korak za njih je ‘data room’, odnosno letimičan pregled osnovnih podataka u zaštićenoj prostoriji unutar Agencije za ugljikovodike. Ulaz u prostoriju u kojoj nije dozvoljeno snimanje košta 5000 eura, a prema podacima kojima raspolaže Agencija data room bukiran je do sredine lipnja. U jednom tjednu data room mogu posjetiti dvije tvrtke, što znači da je na čekanju dvadesetak ulagača. Dosad je poznato da su osnovne podatke proučile četiri tvrtke. Nisu poznata njihova imena, ali se može nagađati da su među prvima bili Gazprom i Exxon, ali sigurno je da među njima nije bila Ina. Potvrdio je to predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott kada je rekao da ‘Ina još nije, ali hoće posjetiti data room te da za Inu zacijelo neće biti velikih iznenađenja’. Aldott je pohvalio Ministarstvo gospodarstva za dobro obavljen posao.

Natječaj do 3. studenoga

Ina je zainteresirana, ali vrlo rano govoriti za koje i koliko blokova. Prvo ćemo vrlo ozbiljno proučiti geološke podatke i potom odlučiti, poručio je Aldott. Podsjetimo, Ina je bila prva kompanija koja je javno potvrdila interes za ovaj natječaj. Inače, natječaj je otvoren do 3. studenog, a nakon zatvaranja natječaja Ministarstvo će uzeti dva mjeseca za odluku o pobjednicima natječaja.

>> Mađarski premijer Jadranki Kosor dao povjerljive podatke o Ini

Komentara 12

ĆA
ćaćaća
13:07 02.04.2014.

nek se jave oni koji mu vjeruju..

DU
Deleted user
13:04 02.04.2014.

Taj Vrdoljak Ivek pripovijeda nam gospodarske bajke i još očekuje da mu vjerujemo. Zbilja nečuveno. Ako se u jadranskom podmorju i pronađu nafta i plin, Hrvati i Hrvatska imat će od toga najmanje koristi.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:36 02.04.2014.

Od nalazišta plina i nafte imaju koristi one države koje same vade i same eksploatiraju. U ovom slučaju će imati koristi nabrojane strane kompanije koje će uzimati naše bogatstvo te uski krug potkupljenih lizoguzaca,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije