Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje i istraživanje

Istraživanje Jadrana: Tri scenarija

vrdoljak
Ivana Ivanović/PIXSELL
02.08.2015.
u 13:49

Zbog niske cijene nafte kompanije su srezale svoje troškove za nova ulaganja i istraživanja

Prvi scenarij: Lošije ponude nega na prvom natječaju (60%)

Na prvo javno nadmetanje za istraživanje nafte i plina u Jadrana, iako se najavljivao veliki interes velikih svjetskih naftnih kompanija, stigle su ponude samo šest konzorcija za 15 od ukupno 29 ponuđenih istražnih polja. Agencija za ugljikovodike na kraju je dodijelila 10 polja jer nije bila zadovoljna ponudama za preostalih pet polja za koja su naftaši pokazali interes.

Ovih je dana pak od istraživanja Jadrana odustao konzorcij Marathon Oila i OMV-a, koji je dobio sedam polja, pa se cijela priča o nafti i plinu na hrvatskoj strani Jadrana svela na tri polja. Predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić optimistično najavljuje da će na ponovljenom natječaju stići još bolje ponude nego na prvom. No to je ipak vrlo malo vjerojatno.U prilog tome idu skromni broj pristiglih ponuda u prvom krugu, niska cijena nafte na tržištu zbog čega su kompanije srezale troškove za ulaganja i istraživanja, četiri polja od kojih je su odustali Marathon Oil i OMV su na spornom području granice između Hrvatske i Crne Gore, a taj se problem još dugo, dugo neće riješiti... Stoga je realno očekivati, a to smatraju i mnogi naftni stručnjaci, da na drugom nadmetanju za istraživanje Jadrana na kojem će biti ponuđeno 25 polja neće stići bolje ponude od onih koje su stigle na prvom nadmetanju. Hrvatska, dakle, teško da će postati mala Norveška kako to priželjkuje ministar Ivan Vrdoljak.

Drugi scenarij: Bolji odaziv s boljim ponudama, javljaju se veliki svjetski igrači (35%)

Na ponovljenom nadmetanju za istraživanje hrvatskog dijela Jadrana stiže veći broj ponuda, i to boljih ponuda nego na prvom nadmetanju. Tako bi se ispostavilo da su bili u pravu Agencija za ugljikovodike i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji očekuju dobar odaziv na ponovljenom natječaju jer će zainteresirane kompanije imati puno više vremena za pripremu dobrih ponuda.

Pri tome svoje ponude šalju i neki od svjetskih naftnih igrača koji su se spominjali i prije prvog nadmetanja, poput Chevrona, Totala ili Exxon Mobila.

Treći scenarij: Ne stiže nijedna ponuda, hrvatska raspisuje treće nadmetanje (10%)

Na drugi natječaj ne stiže nijedna ponuda. I to je moguće i već se događalo u nekim zemljama koje su također nudile svoje podmorje za istraživanje nafte i plina. Razlozi tome isti su kao i u slučaju da na ponovljeni natječaj stigne manji broj ponuda, i to lošijih nego u prvom krugu. No Hrvatska bi nakon takvog scenarija mogla opet raspisati treći natječaj i tako dalje...

>> Marathon Oil i OMV odustali od istraživanja nafte u Jadranu

Komentara 1

BA
beto_alonso
23:16 02.08.2015.

Ostaje nespomenut natječaj na kopnu koji je zapravo puno bitniji jer je Panon dokazano naftni bazen. Zanima me hoće li tu Vrdoljak uspjeti nešto potpisati. Cijelu ovu priču oko natječaja za naftu i plin Hrvatska je trebala odigrati još prijee 10-tak godina u vrijeme prve faze privatizacije INA-e. Vrdoljak i njegov tim napravili su veliki posao u pripremi projekta ali eto prilikom lansiranja projekta cijena nafte prelazila je 100$ po barelu dok se u godinu dana prepolovila i ugasila projekcije profitabilnosti istraživanja i moguće razrade. Naravno, sve to ima i određeni politički kontekst. Ne treba zaboraviti da je Vrdoljak lobirao za ruski ulazak u INA-u; ...Tu treba spomenuti i ukidanje presude Sanaderu koja je u izravnoj vezi s rezultatima natječaja...itd..itd... Hrvatska će morati naći načina da sama osmisli svoju buduću kompaniju ukoliko želi postojati na energetskoj karti Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije