Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrđena prodaja

Lukšić grupa kupila umaški Istraturist 
za 120,1 milijun eura

Lukšić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
27.11.2014.
u 18:46

Zagrebačka banka prenijela dionice na Lukšićevu Plavu lagunu

Kupoprodajni ugovor Istraturista iz Umaga i Plave Lagune sklopljen u kolovozu potvrđen je danas zaključenjem transakcije. Kako stoji u priopćenju na Zagrebačkoj burzi ‘sukladno Ugovoru o kupoprodaji Zagrebačka banka prenijela na društvo Plava Laguna 4.349.400 redovnih dionica Istraturista, što predstavlja 93.04% temeljnog kapitala Istraturista, te je kupac u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu za navedene dionice.’

Kako se je već ranije navelo Plava Laguna u vlasništvu Lukšić grupe platila je za turistički kompleks iz Umaga 120,1 milijun eura.

Istraturist je u bio u vlasništvu Zagrebačke banke, koja je već godinama najavljivala da će se riješiti svakog biznisa koji nije bankarski, a što je bio zahtjev njezine vlasnice UniCredita.

Drže brojne hotele

Da će se brzo to i dogoditi bilo je jasno sredinom godine, kada su krenule kalkulacije s nekoliko imena, potencijalnih investitora koji će preuzeti taj turistički kompleks u Umagu. Spominjala se uz Plavu Lagunu i Grupa Falkensteiner te Valamarova Riviera Adria. Kupnjom umaškog Istraturista, imovina Lukšić grupe u Hrvatskoj raste za kapacitet od oko 20.000 postelja, odnosno mjesta u kampovima.

Do ove posljednje akvizicije Lukšićevi su držali dva hotela u Cavtatu, Croatiju i Supetar, bivše Štrokove hotele u Dubrovniku, Argentinu, Excelsior, Bellevue Palace, te riječku Bonaviju, hotel Odisej na Mljetu i porečku Plavu lagunu koja se u ovom slučaju i pojavila kao kupac.Kako se je govorilo još u kolovozu, motiv preuzimanja bila je sličnost portfelja s umaškim Istraturistom, zona čiji su turistički potencijali neupitni, ali i činjenica, kako upućeni komentiraju, što je Istraturist bio na prodaju.

Druge transakcije?

Drugim riječima, predstavnici Lukšić grupe možda bi se upustili i u neku drugu transakciju da se pojavila.Kako je tada izjavio Davor Lukšić, postizanje dogovora oko preuzimanja Istraturista predstavlja ključni događaj u povijesti njihove Grupacije u Hrvatskoj, u kojoj su prisutni 20 godina.Istraturist u svom sastavu ima 20.000 ležaja u 5 hotela, 5 kampova i 4 apartmanska naselja, zapošljava 400 stalnih i 1200 sezonskih radnika i ostvaruje godišnji prihod od oko 450 milijuna kuna.

>>AZTN odobrila provedbu koncentracije poduzetnika Plave lagune i Istraturista

>>Lukšići za 120 milijuna eura kupili Istraturist: 'Iznimno smo ponosni'

Komentara 2

LE
LeonardS
19:25 27.11.2014.

Mene samo čudi da se obala rasprodaje a još se nezna kako je prodana Arenaturist, kako se obogatila Adris grupa, nekretnine Hipo bamke, Končar kupuje sve za 1 kunu itd, toga ima još, i ovo samo spominjem Istru a gdje je drugo što....sve su to kapitalna ulaganja ali se nitko nehvali jer je sve pod navodnicima???

LU
lukabulic
14:50 28.11.2014.

ovakvi ljudi investitori su hrvatska budućnost prije trebamo komunističke kočnice odpustiti da hrvatska dijaspora pokrene investicije u hrvatsku-uz pismu moja domovina -živili-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije