Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela realizacija

Irak preuzeo prvi od 2000 autobusa iz hrvatske tvornice Crobus

'09.10.2013., Zagreb - AZ Crobus isporucio je prvi autobus za Republiku Irak. Na primopredaji je osim Pave Zubaka nazocio iracki ministar industrije i mineralnih resursa Ahmed Nase Deli Al-Kazbooli. P
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/9
09.10.2013.
u 19:40

Riječ je o luksuznim vozilima, a iračkom tržištu uskoro će biti ponuđeni i turistički autobusi te autobusi za prijevoz invalida

U sjedištu tvornice autobusa Crobus u Sesvetskom Kraljevcu nedaleko od Zagreba obavljena je primopredaja prvog autobusa iz serije od 2000 vozila za iračkog naručitelja, piše Poslovni dnevnik.

Šasija švedske Scanije

Ključeve prvog autobusa iračkom je ministru industrije i mineralnih resursa Ahmedu Naser Deli Al-Karlbooliju uručio predsjednik uprave Crobusa Pavo Zubak. Crobus, koji posluje u sklopu Auto Zubak grupe, potpisao je početkom srpnja desetogodišnji ugovor s Ministarstvom industrije i mineralnih resursa Iraka, a samo u prvih pet godina trebalo bi se isporučiti 2000 autobusa vrijednih 2,1 milijardu kuna. Riječ je o luksuznim putničkim autobusima Zora koji su izrađeni na šasiji švedskog proizvođača kamiona i autobusa Scania. Pojedinačna cijena autobusa u ovom projektu iznosit će oko 145 tisuća eura.

– Ovo je tek prva faza naše suradnje jer će u budućnosti iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prijevoz osoba s invalidnošću – kazao je Zubak. Crobus je osnovan 2006. godine, a od 2010. bavi se proizvodnjom autobusa, kojih je do danas s proizvodne trake izašlo tridesetak. Prvi kupac bio je Nacionalni park Plitivička jezera.

Nova tvornica u Sesvetskom Kraljevcu otvorena je sredinom ove godine. U Crobus je Auto Zubak do sada uložio 180 milijuna kuna, a očekuje se da bi na vrhuncu proizvodnje tvrtka trebala zapošljavati dvjestotinjak radnika i još toliko kod kooperanata.

U Đaković, Munju...

Ministar industrije i mineralnih resursa Iraka Ahmed Naser Deli Al-Karbooli nakon preuzimanja autobusa krenuo je u obilazak hrvatskih tvrtki za koje smatra da imaju perspektivu poslovanja s njegovom zemljom. Iračani su zainteresirani i za elektroenergetski sektor te geološka istraživanja. Tako će iračko izaslanstvo u idućim danima, među ostalim, posjetiti tvrtke Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, Munju, HS Produkt, Eurocable, Ziegler, a delegacija će obići i Plitvička jezera.

>>Zubakov Crobus otvorio tvornicu vrijednu 180 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije