Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordan pad dionice

Investitori zabrinuti oko financijskog zdravlja Deutsche Banka

deutsche banka
Foto: Reuters/PIXSELL
30.09.2016.
u 13:14

Iz Deutsche Banka su, pak, poručili da su uvjereni da većina njihovih klijenata shvaća da je banka stabilna

Cijena dionice Deutsche Banka (DB) danas je u trgovanju na europskim burzama potonula na rekordno nisku razinu, nadovezujući se na oštre gubitke zabilježene u prekonoćnom trgovanju na burzi u New Yorku, dok investitori postaju sve zabrinutiji oko financijskog zdravlja tog najvećeg njemačkog zajmodavaca, pišu svjetske agencije.

Cijena dionice DB-a jutros je na Frankfurtskoj burzi potonula oko 9 posto, spustivši se ispod 10 eura po prvi put u povijesti banke, nakon što je tijekom noći i na Wall Streetu pala na povijesno najnižu razinu.

Ulagači zabrinuti

Okidač za najnoviji pad cijene bančine dionice bila su izvješća da pojedini hedge fondovi izvlače novac i povlače pozicije iz investicijskog ogranka tog njemačkog bankovnog giganta.

Iz Deutsche Banka su, pak, poručili da su uvjereni da većina njihovih klijenata shvaća da je banka stabilna. Ulagači su jako zabrinuti zbog financijskog zdravlja najvećeg njemačkog zajmodavca, kojeg čega plaćanje globe od 14 milijardi dolara prema nalogu američkog ministarstva pravosuđa zbog nepravilnosti vezanih uz prodaju loših vrijednosnica poduprtih hipotekama pred financijsku krizu iz 2008. godine.

Bančine dionice postojano slabe od prošlogodišnjeg studenoga kada su dosezale visokih 27,8 eura.

Problemi u Deutsche Banku pritisnuli su i dionice banaka na europskim tržištima, pa su cijene dionica britanskih banaka Barclays i Royal Bank of Scotlanda (RBS) pale više od četiri posto na početku današnjeg trgovanja na Londonskoj burzi.

Talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan za talijanski je list La Stampa izjavio da je u interesu svih da se pronađu rješenja koja će se potom pažljivo provesti. Bančin izvršni direktor John Cryan poslao je u petak e-mail zaposlenicima, u kojem ih umiruje, kazavši da je financijsko stanje u banci snažno. Cryer je istaknuo da niti jednom u posljednjih 20 godina Deutsche Bank nije bio snažan kao što je u ovome trenutku.

Poručio im je i da je banka postala objektom "teških špekulacija" te da "nove glasine" uzrokuju pad cijene bančine dionice.

Visoka cijena poduzimanja rizika

Već najmanje 10 godina dobit Deutsche Banka snažno raste, dionice mu značajno jačaju a u jednom je trenutku čak bila šesta najveća banka u svijetu, podjednako respektirana i na Manhattanu i u Muenchenu.

Čak i 2008. godine, kada je financijska kriza mnoge europske bankovne divove, poput švicarskih banaka UBS i Credite Suisse, dovela u situaciju da zatraže državu da im priskoči u pomoć, Deutsche Bank je sam uspješno prebrodio krizu. No, za razliku od tih banaka, koje su u vrijeme globalne krize morale smanjivati kapacitete, Deutsche Bank promašio je trenutak kada je trebao ponovno uravnotežiti svoj poslovni model, po riječima jednog financijskog novinara koji tu njemačku banku budno prati već godinama. 

Predvidljivo, financijeri u Londonu i New Yorku, koji su transformirali Deutsche Bank u globalnog igrača, manje su zazirali od rizika od svojih kolega u Frankfurtu i, kako tvrdi ekonomist Thomas Mayer, oni su birali prečace. Deutsche Bank su optužili da je postao arogantniji nakon krize.

"Mnogi aktualni problemi Deutsche Banka mogu se pripisati vojsci investicijskih bankara koji su se uključili 90-ih godina prošloga stoljeća. Dobili su mandat da banku dovedu u sam vrh investicijskih banaka, i preuzeli su reputacijske rizike. Bili su u biznisu stvaranja novca, a nisu pažljivo postupali", kazao je Mayer.

Deutsche Bank, koji trenutno zapošljava oko 100 tisuća ljudi u više od 70 zemalja svijeta, plaća veliku cijenu za te rizike - u stvari drugu najveću nakon financijske krize.

Golemih 14 milijardi dolara kazne koju je odredilo američko ministarstvo pravosuđa, što nije puno manje od trenutačne tržišne kapitalizacije Deutsche Banka, samo je najnovija kazna zbog niza prijestupa, uključujući manipulacije referentnim kamatnim stopama Libor i dogovaranja cijena zlata. Unatoč poznatoj zbirci impresivnih umjetnina, banci je ostalo još ponešto dragocjene imovine da pomogne izvršnom direktoru Cryanu, inače Britancu, da pribavi prijeko potreban kapital.

Ironija je u tome da Deutsche Bank, koji je isplatio milijarde eura bonusa svojim bankarskim zvijezdama, a nakon što je suspendirao isplatu dividende dioničarima, teško mukom uspijeva sačuvati ključne ljude. 

Ako DB propada i svi ostali će imati problem

Nisu samo ulagači Desutche Banka zabrinuti. Nakon više od 25 godina užurbane diversifikacije, uključujući niz malih akvizicija diljem svijeta, bančini krakovi zahvatili su mnoge dijelove globalnog gospodarstva. MMF je nazvao Deutsche Bank najopasnijom bankom u svijetu, a kako jedan insajder pojašnjava "ako Deutche Bank propadna, i svi ostali imat će problem".

Premda je Deutsche Bank u teškim problemima, o njegovoj propasti preuranjeno je govoriti. Kao prvo, postoje regulatorni sustavi, što znači da će razni držatelji obveznica i vlasnici velikih depozita biti primorani na određene gubitke kako bi se pomoglo poduprijeti bilancu banke.

Nadalje, nakon kraha Lehmana Brothersa svjetski čelnici teško da bi htjeli dopustiti da još jedan veliki zajmodavac doživi istu sudbinu. No, malo je vjerojatno da će njemačka država priskočiti u pomoć, barem što se tiče vrlo bliske budućnosti.

Propisi EU-a otežavaju zemljama članicama ubrizgavanje novca u posrnule financijske institucije ako pritom nije zajamčeno da su bančini dioničari prvi na udaru. To je argument koji je Angela Merkel željela uputiti talijanskom kolegi Matteu Renziju, koji je potom spriječen da koristi novac talijanskih poreznih obveznika za spašavanja posrnule banke Monte De Paschi.

Osim toga, kao što pojašnjava Mayer, teško da njemački narod ima još ljubavi za tu nekoć bankarsku ikonu i skloniji je problemima pritisnutog zajmodavca ipak smatrati nacionalnom sramotom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije