Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Nova bura na pomolu: Ina gasi sisačku rafineriju nafte?

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
19.09.2014.
u 12:14

Vlada na potezu: Odluku bi mogla pokušati stopirati u arbitraži tvrdeći da potez nije u interesu Ine

Nakon višegodišnjih analiza i medijskih spekulacija, nacionalna naftna kompanija Ina idući bi tjedan trebala donijeti odluku o budućnosti svojih rafinerija. Kako ekskluzivno doznaje Večernji list od izvora dobro upućenih u zbivanja u kompaniji, upravo ta tema trebala bi se naći na dnevnom redu sastanka uprave idući tjedan, a najizglednije je da će biti donesena odluka o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku. Rafinerija nafte u Sisku tako bi faktički prestala postojati, skladišni kapaciteti bili bi prenamijenjeni u logističko-distributivni centar, a na ostatku prostora bila bi pokrenuta neka nova proizvodna djelatnost te tako umanjeni negativni efekti gašenja prerade nafte. Kako se doznaje, ta je opcija ocijenjena kao ekonomski najracionalnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog biznisa koji već nekoliko godina posluje sa znatnim gubicima. Sve daljnje aktivnosti Ine u tom segmentu poslovanja tako bi u budućnosti bile koncentrirane u riječkoj rafineriji, koja bi u toj varijanti krenula u drugu fazu modernizacije vrijednu 400-tinjak milijuna dolara.

Slijedi bura

Moguća odluka o gašenju sisačke rafinerije zasigurno će izazvati pravu buru u tom gradu, ali i u ionako napetim odnosima hrvatske Vlade i MOL-a. Rafinerija nafte Sisak zapošljava oko 700 radnika, a nakon radikalnih rezova koje je prije nekoliko godina doživjela sisačka željezara, gašenje rafinerije bio bi još jedan težak udarac za devastirano sisačko gospodarstvo. Upravo to je razlog zašto je poslovanje rafinerije Sisak oduvijek bilo i prvoklasno političko pitanje, a sve hrvatske vlade odlučno su odbijale mogućnost da se ta proizvodnja ugasi i izgube radna mjesta. Tog socijalnog momenta vjerojatno su svjesni u Ini pa se intenzivno radi na razvoju mogućnosti za pokretanje neke nove proizvodnje. Trenutačno se ne može doznati što bi to bilo, osim neslužbene informacije da se razmatraju četiri različite varijante.

Sudeći po dosadašnjim stavovima Vlade o mogućnosti zatvaranja rafinerija, teško će prihvatiti ovu odluku. Indikativno je da je prije nekoliko tjedana Vlada od arbitražnog suda pred kojim vodi postupak protiv mađarskog MOL-a zatražila privremenu mjeru kojom bi MOL-u – koji ima operativnu kontrolu nad Inom – bilo zabranjeno do kraja arbitražnog postupka donositi odluke o zatvaranju rafinerija. Sud je taj zahtjev odbio utvrdivši da se neće miješati u operativno upravljanje kompanijom, ali i naloživši MOL-u da Inom upravlja u skladu s najboljim interesima kompanije. Utoliko, budu li MOL-ovi predstavnici u kompaniji donijeli ovu odluku bez suglasnosti hrvatske strane, za očekivati je da će Vlada tu odluku pokušati stopirati putem arbitraže tvrdeći kako je riječ o potezu koji nije u interesu Ine.

Dakako, MOL će tvrditi suprotno, a svoje će stavove vjerojatno argumentirati vrlo teškom situacijom na europskom rafinerijskom tržištu. U samo sedam godina, od 2005. do 2012., iskorištenost kapaciteta europskih rafinerija pala je sa 90 na 75 posto. U regiji gdje posluju Inine rafinerije situacija je još gora – u zadnjih pet godina potražnja je smanjena za milijun i pol tona, a samo u Hrvatskoj potrošnja naftnih derivata pala je za gotovo trećinu.

Neodrživ status quo

Inine rafinerije danas posluju sa stopom iskoristivosti od 30 do 40 posto, a uz visoku stopu proizvodnje tzv. crnih derivata niske vrijednosti, jasno je da status quo dugoročno nije održiva opcija. Kako riječka rafinerija s instaliranim kapacitetom obrade od 4,5 milijuna tona zadovoljava cjelokupnu potrošnju Hrvatske i još trećinu ima slobodnu za izvoz, u trenutačnim tržišnim okolnostima koncentrirati se samo na taj objekt čini se kao ekonomski realna odluka. Ipak, odluke o gašenju kompleksnih proizvodnih postrojenja – poput rafinerije nafte – teške su jer su, u većini slučajeva, ireverzibilne – jednom ugašena proizvodnja teško se može ponovno pokrenuti. Upravo će taj argument, s obzirom na arbitražne sporove koji traju, Vlada vjerojatno koristiti da bi zaustavila odluku o gašenju sisačke rafinerije.

>> 'Nakon inicijalnog plana da otpuste 250 radnika INA-e, brojka se popela na 338 radnika'

Komentara 59

Avatar TAJSAM
TAJSAM
12:28 19.09.2014.

A što drugo i očekivati od Vlasti. Zatvoriti i zatrti sve što radi te zadužiti koliko se god može da se nikad ne oporavimo. Ali neka sve čemo to obnoviti i dovesti Lijepu Našu na grane gdje zaslužuje poslijke toliko krvi i odricanja u stvaranju Hrvatske Države baš svima u inat. Pozdrav dobrim ljudima

BS
bstrabi2
13:08 19.09.2014.

Tu Sisaćku rafineriju.Ne gasi MOL.Nego Vrdoljak i njegov HNS.Jers u svu privredu upropastili.I to ti je kad daš vuku da ovce ćuva...

DU
Deleted user
12:33 19.09.2014.

Neka zatvore prvo MOL-ove p aonda tek naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije