Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država ostaje vlasnik

Imunološki zavod postaje javna ustanova

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/Pixsell
28.07.2015.
u 22:15

Zbog neodlučnosti Vlade gomilali su se dugovi, a sad će ih sama morati pokriti

Nakon vapaja sindikata i velikog broja građana Vlada je popustila i odlučila da Imunološki zavod ostane u državnim rukama. Prijedlog o preoblikovanju Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u javnu ustanovu naći će se na dnevnom redu Vlade već ovaj četvrtak, a zatim će u roku od devedeset dana DUUDI i Ministarstvo zdravlja to morati i provesti.

U resor zdravstva

No jedino što uistinu nije jasno jest to zašto Vlada nije i prije gotovo dvije godine znala da je Imunološki strateški važan, nego je nepotrebno gubila vrijeme na traženje ulagača, a za to vrijeme dugovi su se gomilali i kasnile plaće pa su se stvorili i svi uvjeti za stečaj ili predstečajnu nagodbu.

– Vlada je procijenila da je Imunološki zavod važan za zdravlje naših građana i zbog toga smo se opredijelili upravo za ovakav model i za ovakvo rješenje. Odlukom o preoblikovanju osigurava se da ustanova preuzme, prije svega, zaposlenike, svu imovinu, ali i prava i obveze sadašnjeg Imunološkog zavoda kao dioničkog društva i da nastavi poslovati na održiv, stabilan način u budućnosti, financirajući se na dva načina – iz prihoda poslovanja ustanove te uz potporu iz proračuna – izjavio je jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Nadležnost Imunološkog prijeći će na Ministarstvo zdravlja. U tom ministarstvu dobili smo samo odgovor da su neke smjernice postavljene, a zaključke o financiranju i radu IZ-a u budućnosti tek treba donijeti. U roku od zadanih 90 dana trebat će i pronaći način kako ukinuti dioničarstvo u Imunološkom, jer osim države, vlasnici dionica su i mali dioničari. Sindikati Imunološkog su se od početka zalagali da do privatizacije ne dođe, odnosno da ostanu u rukama države jer su strateški važni pa stoga odluku Vlade pozdravljaju. Podsjećaju da im kasne četiri plaće, a za koji dan i peta. Doznajemo da će im za koji dan biti isplaćena jedna plaća, a onda uskoro i druga – iz poslovanja te putem pozajmice države.

Čekaju se dozvole

Trakavica vezana za Imunološki traje već gotovo dvije godine kada su im oduzete dozvole za bakterijska cjepiva i krvnu plazmu. A prije godinu i pol dana, a nakon dvadeset godina zanemarivanja, počela je od vlasnika, odnosno države, briga za tu tvrtku, no ona je vrlo nespretno izvedena. Prvo je brigu preuzelo Ministarstvo gospodarstva, pa je nadležnost prebačena u DUUDI, a završit će u Ministarstvu zdravlja.

Početkom prošle godine objavljen je natječaj za prodaju, pa povučen i dorađen, uvjeti su se neprestano mijenjali, zbog čega su u konačnici i odustali ozbiljniji ulagači – JGL i PharmaS, a ostao jedino interes društva Visia Croatica koje je i osnovano da bi se spasio Imunološki od privatnih ruku. No, iako prvotno prihvaćeni, u konačnici ih Vlada ipak nije potvrdila za vlasnike Imunološkog zavoda. U izgubljenih godinu i pol dana, u kojem se IZ pokušao prodati, najviše su trpjeli radnici, zbog kašnjenja plaća, ali je izgubljeno i vrijeme za ulaganje, nužno kako bi se vratile dozvole, ali i da se ne bi izgubila dozvola za virusna cjepiva, koja uskoro istječe. I nakon godinu i pol dana, koliko se pokušavalo prodati Imunološki, jučer je Branko Grčić objavio da je IZ za državu strateški važan i da se ne prodaje. Neobično da se to nije moglo znati i puno prije. Država kao vlasnik sada će morati naći i potrebnih 100 milijuna kuna, koliko je i sama utvrdila da treba za ulaganje, ali i još toliko za pokrivanje dugova. Jedina je prednost što će vjerojatno HALMED dozvole vratiti pa će se IZ moći kao i do sada sam financirati.

>> Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda

Komentara 7

TH
than
22:37 28.07.2015.

Raspad. Nemaju niti za klime u bolnicima, duguju i po 1000 dana placanje farm. industriji i sada ovo. Klasican predizborni potez, a nagodinu totalni kolaps zdravstva ili privatizacija.

HA
harakiri
01:23 29.07.2015.

konacno nesto dobro u vezi imunoloskog. ta je ustanova previse bitna i uopće nije ni smjela biti privatizirana

Avatar white socks
white socks
09:17 29.07.2015.

Kad je propala ideja da kukurikci za "siću" prodaju izuzetno vrijedan Imunološki onome kome su namjeravali, kada je to postala nemoguća misija, Vlada se "dosjetila" da Zavod ne će privatizirati!? Još jedan od predizbornih trikova i populističkih poteza najgore Vlade u hrvatskoj povijesti kojim popravlja svoju fasadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije