Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodnja cjepiva

Imunološki zavod odlazi u stečaj, no ima prilike za spas

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
09.01.2014.
u 13:04

Sud bi mogao prihvatiti žalbu na pokretanje stečaja, a tada bi država mogla naći strateškog partnera i nastaviti rad. Interes pokazuje riječki Jadran Galenski laboratorij

Na Zagrebačkoj burzi potvrđeno je da Imunološki zavod ide u stečaj, za što je zahtjev prošle godine podnio direktor tvrtke Davorin Gajnik, ali je potkraj godine podnio žalbu i tražio obustavu stečajnog postupka.

Sud ima pravo dva mjeseca na očitovanje o žalbi, što znači da nade za Zavod još ima. Gajnik je žalbu podnio jer je našao proizvođača plazme izvan granice za zalihu plazme od 30 tisuća litara koju Imunološki zavod ima.

Naime, Zavod je prošle godine izgubio dozvolu za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla zbog čega bi izgubio 79 posto prihoda. Pronalaskom proizvođača za plazmu, Zavod bi mogao dobiti prijelazno razdoblje u kojem bi mogao iseliti pogon na novu lokaciju u Svetoj Nedelji, koja zadovoljava zahtjeve za proizvodnju, a u sljedećem koraku država bi našla strateškog partnera.

Ivo Usmiani, predsjednik uprave Jadran Galenski laboratorija, potvrdio nam je da je interes za ulaganje u Imunološki zavod postojao i da ga ima i sada. No činjenica je da do sada ni s kim nije sjeo da o tome razgovara jer je država i u ovom slučaju pokazala nebrigu za tvrtku važnu za domaće tržište. Dobru volju trebali bi pokazati sada, kaže Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala, te u startu, ako se žalba prihvati, premjestiti pogon u Svetu Nedelju, i izdvojiti za to 200 milijuna kuna, jer isplativije je to nego da se godišnje izdvaja za proizvodnju kod drugog proizvođača 75 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 26 milijuna koliko se davalo Zavodu.

Komentara 4

ZD
zdepar
14:06 09.01.2014.

nisu oni važni ovoj državi, da su privatno taxi poduzeće već bi im bio oprošten dug, ministru je isplativije kupovati tri puta skuplje preparate i usluge drugdje, ima provizije !!!!!!!

Avatar abakus
abakus
16:15 09.01.2014.

Ne mogu vjerovati... članak u zapećku, samo jedan komentar! A gasi se naš imunološki zavod i to bez ikakvog razloga! Da je tekst o o Severininom najnovijem izlaganju dekoltea stajao bi na naslovnici tri dana! Sramota, Večernji!

Avatar zampzmija
zampzmija
09:55 10.01.2014.

Zar nije očito da se ova država namjerno uništava ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije