Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTJEČU MANDATI

I bez stručne vlade, head hunteri će tražiti stručne uprave javnih tvrtki

10.08.2011., Zagreb - Dragan Kovacevic, ekonomski strateg Hrvatske narodne stranke i koautor osnovnih postavki programa Kukuriku koalicije.  Photo: Oleg Moskaljov/NCLmedia/PIXSELL
Foto: Oleg Moskaljov/NCLmedia/PIXSELL
21.12.2015.
u 06:45

DUUDI će tehničkoj vladi uputiti prijedlog da se nekim upravama produlji mandat na nekoliko mjeseci i tako spriječi bezvlašće

Kašnjenje u formiranju vlade stvara i problem u nekim državnim kompanijama čijim upravama uskoro istječe mandat. Zbog toga će Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kako i u tvrtkama ne bi vladalo bezvlašće, predati prijedlog tehničkoj Vladi da se na nekoliko mjeseci produlji mandat tim upravama, a nakon čega će se krenuti u proces odabira uprava, o kojima više neće, kao do sada, odlučivati politika, nego će se birati putem tzv. head huntera.

Početkom 2016. godine istječe mandat upravama ili dijelu uprava Hrvatskih ceta, Janafa, HROTE, DAB-a, HEP-a, Fine, Ine...

Iako mnogi još sumnjaju da će nova vlada izbaciti politiku iz državnih tvrtki,  izgleda da će teško imati izbora, s obzirom na to da je riječ o obećanju danom Europskoj komisiji i propisanom uredbom. Prema podacima EK, neefikasna javna kompanija košta u prosjeku godišnje 0,6 posto BDP-a, u našem slučaju oko dvije milijarde kuna, i izvorište je fiskalnih rizika. Ideju o stručnjacima u javnim i državnim tvrtkama imala je još vlada Jadranke Kosor, u izborima ih je obećavao HDZ, pa čak i optužio SDP da im je ukrao ideju.

Izgleda da su svi složni da tvrtke moraju voditi profesionalci. No, dovoljno je podsjetiti na smjenu čelnika ACI-ja prije dvije godine. Odabrao ga je tzv. head hunter, ali je vlada tvrdila da nije ispunio obećano. Ili odabir uprave u Zagrebačkom holdingu koji je provela tadašnja dogradonačelnica Sandra Švaljek, a koju je Milan Bandić prvom prilikom smijenio. Ipak, dio te uprave pozvan je u upravu HAC-ONC-a, koja je u stvari i jedna od rijetkih koju vode nepolitičke osobe.

– Dobro poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu države može jamčiti jedino profesionalna uprava, a nju je ispravno tražiti posredovanjem head-hunting agencija jer to znači minimum mogućnosti utjecaja politike – kaže Sandra Švaljek.

– Kao osnivač vodeće agencije za odabir kadrova u Hrvatskoj, mogu posvjedočiti da nam se mnoge globalne kompanije čiji je interes isključivo prosperitet tvrtke obraćaju za odabir vodećih menadžera. Kad bi puko imenovanje bilo bolje, zasigurno bi to radile tako. Ali treba napomenuti da Vlada ne promašuje uvijek. Mislim, primjerice, na slučajeve Hrvatske pošte i Hrvatskih šuma, ali poanta je u tome da će kvalitetniji proces dovesti do manjih rizika i više dobrih manadžera – kaže osnivač tvrtke Selectio Nenad Bakić.

Nakon što se upravama kojima istječe mandat produlji mandat na vjerojatno tri mjeseca, head hunter bi trebao odabrati nove, a to je posao koji traje do dva mjeseca. Tako bismo od sredine 2016., ako već ne bude stručne vlade, mogli imati stručne uprave. Tim kriterijem obuhvaćeno je više od 50 tvrtki, a čelnici kompanija morat će imati desetogodišnje iskustvo na vodećim pozicijama, znanje jednog stranog jezika, financija, računovodstva...

Uvjeti su to koje mnogi sadašnji čelnici kompanija ne ispunjavaju, počevši od toga da nikada nisu ni obnašali rukovodeće pozicije, ali su bili prikladni za ispunjavanje stranačkih križaljki. Head hunteri kažu da je cijena njihova posla oko 200 do 250 tisuća kuna po natječaju, ali i pitaju koliko će moći privući kvalitetne menadžere u državne tvrtke gdje su plaće znatno niže od onih u privatnima, ali i ono bitnije, koliko će imati samostalnosti u poslovanju, odnosno hoće li moći raditi bez političkog pritiska. Iako se odabir može obaviti i preko natječaja, sigurnije je to raditi putem head huntera, jer nitko tko je već zaposlen neće riskirati svoje radno mjesto javljanjem na natječaj.

>>Most i Hrvatska raste dogovorili: Petrov mandatar za premijera, Milanović predsjednik Sabora!

>>Menadžeri mjesečno zarade 115% više od prosječne plaće

Komentara 7

JU
jučer
07:28 21.12.2015.

Za početak bi bilo dovoljno da nam se svi ti stručnjaci,profesori i doktori skinu s grbače jer u ovo stanje nas nisu sigurno dovele kumice s placa

BL
blackstone
08:37 21.12.2015.

Bas su slikali "strucnjaka" haenesovca.diplomirani poljoprivrednik je vodio janaf zadnje 4 godine. Nadam se da ce ga mostovci ataviti dozivotno i sa mogucnosti da bira nasljednika. To su te reforme koje diletanti najavljuju. Pomest cemo ih na novim izborima, kupus ce opet saditi na kladi.

Avatar Pravednik80
Pravednik80
09:04 21.12.2015.

SDP ne smije biti u novoj vladi! Inače ih se ne će procesuirati, toga jedinog se oni boje, i zato će dati sve što mogu samo da ih se ne dira. Gamad! Ako novu vladu sastave sa SDP-om, Hrvatska je uništena! Gospodarski ćemo propasti, zaboga... zar to nitko ne vidi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije