Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogovora

HŽ Cargo izmiče Rumunjima iz ruku i ide u stečaj?

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
13.01.2014.
u 20:03

Ministar financija Slavko Linić tvrdi da su pregovori propali, no ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić poručuje da se još pregovara

Pregovori Vlade i rumunjske tvrtke Grampet o kupoprodaji HŽ Carga trebali bi se okončati do kraja ovog mjeseca, a sve je izvjesnije da od tog posla na kraju neće biti ništa. Trakavica vezana za privatizaciju HŽ Carga traje od ljeta, a ni Rumunji ni predstavnici Vlade nisu zadovoljni tijekom tih pregovora. Ministar financija Slavko Linić tako je danas najavio prekid pregovora s Grampetom kazavši da će ovog tjedna s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem razgovarati što s učiniti s HŽ Cargom.

Teret na Vladi

– Zasad nemamo pozitivnih odgovora vezanih uz ponude za privatizaciju Carga. Očito je da će Vlada sama morati podnijeti teret određenih rješenja u Cargu – odgovorio je Linić u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” na pitanje je li propao dogovor s rumunjskim Grampetom o privatizaciji HŽ Carga.

No na Linićeve izjave ubrzo su reagirali iz resornog Ministarstva prometa, u kojem tvrde da u vezi s Rumunjima i Cargom još nije sve propalo. Tako u Hajdaševu ministarstvu navode da razgovori s Grampetom još nisu završeni.

– Kako je dogovoreno u posljednjem krugu razgovora krajem prosinca prošle godine, njihov nastavak očekuje se ovog ili sljedećeg tjedna. U nastavku pregovora s rumunjskim partnerima trebao bi se postići dogovor o određenim pojedinostima ugovora i ispunjavanju uvjeta za preuzimanje tvrtke, kako s rumunjske tako i s hrvatske strane, u okvirima dane ponude – navode u Ministarstvu. Očekuju da bi do kraja mjeseca mogli imati konačan odgovor vezan uz privatizaciju HŽ Carga.

Što se tiče mogućeg raskida pregovora s Rumunjima, u Ministarstvu navode da je s obzirom na teškoće u kojima se HŽ Cargo nalazi i važnost rješavanja stanja u cijelom željezničkom sektoru, logično da se razmišlja i o alternativnim rješenjima u slučaju neuspjeha privatizacije.

– Kao odgovoran vlasnik, Vlada Republike Hrvatske razmatra i druge modele rješavanja situacije u HŽ Cargu i u slučaju da bude potrebno, pristupit će razradi drukčijeg modela rješavanja stanja u toj tvrtki – navode u Ministarstvu. A moguće je alternativno rješenje stečaj, za što je Cargo odavno stekao uvjete.

Nerješivi problemi

Rumunji i Vlada ne mogu se pak dogovoriti o nekoliko ključnih problema, a to je preuzimanje sudskih tužbi koje ima Cargo, problem neupisanog vlasništva nekretnina te tvrtke, pitanje preuzimanje državnih garancija za oko 800 milijuna kuna kredita...

Komentara 3

DU
Deleted user
21:16 13.01.2014.

Netko od ministara laže.

DU
Deleted user
18:06 14.01.2014.

Totalna nesposobnost i ne pripremljenost Vlade ,kao i loš nekompetentan stručni tim u ministarstvu.Sve ide u smjeru potpuno identičnom kao Imunološki Zavod.Profitabilan posao guraju u stečaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije