Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna presuda

Hypo nije imao štete zbog ranije otplate kredita

hypo
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
09.12.2016.
u 15:30

Županijski sud u Vukovaru presudio je da banka mora klijentima vratiti iznos izlazne naknade plus troškove parničnog postupka

Zakon o potrošačkom kreditiranju (ZPK) ukinuo je izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita za sve kredite podignute nakon 1. siječnja 2010., no zabilježen je i prvi slučaj da je sud izvan zakona stavio takvu naknadu za kredit podignut prije tog datuma.

Županijski sud u Vukovaru donio je, naime, pravomoćnu presudu protiv tada tužene Hypo banke (sada Addiko) zbog izlazne naknade koju je obračunala Tonki i Franji Lešiću koji su prijevremeno otplatili kredit u švicarskim francima podignut 2006.

Sutkinja Helena Martinović ovu je odluku donijela još prije dvije godine, u studenom 2014., no udruga Franak dobila je u to uvid tek sada, a značajna je jer se i drugi dužnici, kojima je naplaćena naknada zbog prijevremene otplate, bilo da su kredit otplatili u cijelosti ili ga prenijeli u drugu banku, mogu pozvati na taj presedan.

Vodeći se prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Županji, sutkinja je zaključila da banka prijevremenom otplatom nije pretrpjela nikakvu štetu pa nema pravo ni na „obeštećenje“. Neostvarenu dobit od kamata koje bi klijenti platili sud ne smatra pretrpljenom štetom.

Hypo, odnosno Addiko kao njegov pravni sljednik, morao je bivšoj dužnici nadoknaditi 7127,36 kuna, koliko je iznosilo tri posto naknade na preostali dug, sa zakonskim zateznima kamatama te 3100 kuna troškova parničnog postupka.

Addiko banka poručila je da nema običaj komentirati sudske presude, kao ni HUB. Udruga Franak najavila je pak da će zatražiti izmjenu ZPK kako bi se ukinula naplata svih ulaznih i izlaznih naknada po kreditu, a svi troškovi kredita iskazali kroz kamatnu stopu, odnosno fiksnu kamatnu maržu.

– Već smo pokrenuli razgovore s Mostom na tu temu, što otvara vrata da banke i početnu fiksnu maržu počnu dogovarati s klijentima. Žalosno je da ministar financija Zdravko Marić, u čijem je to resoru, kao jedan visokoobrazovan čovjek ne razumije tu problematiku – poručio je član Franka i saborski zastupnik Snage Goran Aleksić te dodao da je njemački Vrhovni sud naložio tamošnjim bankama ukidanje ulaznih naknada. Izlazne ondje nisu ni postojale. Odluka je primijenjena na kredite u otplati, a banke su naknade morale vratiti klijentima.

Obrada kredita bankama, kaže Aleksić, nije nikakav poseban trošak jer je provode postojeći zaposlenici koristeći redovne resurse banke.

Činjenica je da i same banke, zbog slabe potražnje, kroz razne akcije i usmjeravanje klijenata na predaju internetskih zahtjeva za kredite polako “migriraju” na ugovaranje kredita bez ulaznih naknada.

>> Sud u Vukovaru odlučio: Hypo banka nezakonito ugovarala izlaznu naknadu kod prijevremene otplate kredita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije