Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

HUP želi moratorij na zakon o razminiranju do 2017.

24.02.2015. Sisak - Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Drazen Jakopec na prigodnoj je svecanosti predstavniku HEP-a direktoru TE Sisak Matiji Horzicu urucio potvrdu o razminiranju Kotar sume kraj Petrinje. Matija Horzic.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSE
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
19.04.2016.
u 09:00

Cijena poslova humanitarnog razminiranja smanjena je ispod razine ekonomske isplativosti, poručuju poslodavci

Zakon o protuminskom djelovanju donesen je lani usprkos svim upozorenjima struke i proturječan je sam sebi. Zbog njega će doći do poskupljenja razminiranja, a nastat će i dodatni troškovi rada HCR-a i MUP-a, upozoravaju u HUP-ovoj Udruzi poslodavaca humanitarnog razminiranja, jednoj od triju udruga koje okupljaju poslodavce iz tog sektora.

Navodeći da takav zakon iziskuje dodatno zapošljavanje u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR), poslodavci se zalažu za odgodu njegove primjene do 1. siječnja 2017. i pokretanje žurnih izmjena i dopuna zakona kako bi se osigurali uvjeti za njegovo provođenje.

– Struka humanitarnog razminiranja izuzetno je nezadovoljna zakonskim rješenjima koja poskupljuju razminiranje. Stanje nije zadovoljavajuće unatoč dostatno osiguranim financijskim sredstvima. Cijena poslova razminiranja smanjena je ispod razine ekonomske isplativosti, što je izazvano HCR-ovom netransparentnošću upravljanja sustavom humanitarnog razminiranja i netransparentnošću kriterija definiranja cijene i ocjenjivanja postupaka javne nabave. Napominjemo da je produžetak roka za razminiranje Hrvatske, koji je određen za 2019., potreban zato da se ono provede sukladno pravilima struke, a ne ishitreno zbog ispunjenja administrativno zadanog cilja. Cilj je ne ugroziti kvalitetu razminiranja i drugih aktivnosti kojima se smanjuje minski sumnjiva površina te, što je najvažnije, ne dovesti u opasnost ljude koji će koristiti te površine – kažu HUP-ovci, koji se zalažu i za to da se ravnatelj HCR-a bira javnim natječajem.

>>Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja potpisala kolektivni ugovor

>>Gotov štrajk: Pirotehničari potpisali kolektivni ugovor

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije