Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor bankara na optužbe

HUB: Nije bilo moguće zaraditi na promjeni tečaja švicarskog franka

Zoran Bohaček
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.01.2015.
u 23:00

'Da bi mogle prodati švicarski franak, banke su se morale i zadužiti u njemu'- kažu u Hrvatskoj udruzi banaka

– Nije bilo nerazmjera obveza i kredita u švicarskim francima pa nije bilo moguće ostvariti zaradu po osnovi promjene tečaja – tvrde u Hrvatskoj udruzi banaka koja je pripremila stručni tekst, kako kažu, u povodu dvojbi u javnosti o tome jesu li banke zarađivale na tečaju pri plasmanu kredita u švicarskim francima i održavale valutnu usklađenost.

Stanje plasiranih kredita klijentima u francima u svakom je trenutku, ističu, odgovaralo agregiranom stanju obveza po tri vrste instrumenata zaduživanja. 
– Želimo istaknuti da se međuvalutni swap prema međunarodnim računovodstvenim standardima knjiži izvanbilančno, što je možda stvorilo zabunu da je instrument potpuno neprikladan za špekulaciju na deviznom tržištu jer se tijekom njegova trajanja uopće ne mijenja valutna struktura bilance niti je tome namijenjen – kažu u HUB-u te objašnjavaju kako su se banke, da bi mogle prodati švicarski franak, morale i zadužiti u njemu.

To su mogle učiniti prikupljanjem depozita, izravnim zaduženjem na međubankarskom tržištu ili indirektnim zaduženjem kroz derivativne transakcije.
– Što se tiče potonjeg, banke su, u mjeri u kojoj su se u pojedinim razdobljima s obzirom na stanje na tržištu uopće zaduživale na taj način, sklapale ponajviše ugovore o međuvalutnom swapu. Swap je financiranje banke u jednoj valuti uz istodobni plasman druge valute na dogovoreni rok, a međuvalutni swap uopće ne mijenja valutnu strukturu bilance koja bi bila osnova za ostvarivanje rezultata s obzirom na tečajni rizik – ističu bankari. 

Da podsjetimo, profesori ekonomije Drago Jakovčević i Ivan Lovrinović predstavili su statistiku prema kojoj je u 2008. 70 posto zaduženja banaka (27,6 milijardi kuna) bilo pokriveno swapovima na kojima su domaće banke imale gubitak 3,3 milijarde kuna, no i dobit od tečajnih razlika 3,5 milijarde kuna. Optužili su domaće banke da je njihov gubitak od 3,3 milijarde kuna istodobno bio dobitak njihovih banaka majki od međusobnog trgovanja. 

>>Profesor Jakovčević: HUB se služi staljinističkim zastrašivanjem

>>HUB dekanu Ekonomskog fakulteta: Ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima

Komentara 24

Avatar comparator
comparator
23:22 30.01.2015.

Ne nije točno . Na razlici tečaja netko je morao zaraditi jer to potvrđuje logika . Ako Banka nije zaradila onda je zaradila država ili postoji neki međuprostor koji jedino može objasniti HNB .U svakom slučaju Rohatinski bi mogao progovoriti !

DU
Deleted user
00:13 31.01.2015.

Lijepo je cuti da su banke vrsile zaduzivanje i kupivinom razlicitih financijskih derivata. O to je jedno podrucje beskrajne sive zone. Jer, ako je banka uz tecaj od npr. 6 kn za franak, kupila npr. 100 deriviranih franaka iza kojih se u nekoj dalekoj derivaciji skriva neki propali nevraceni dug, i to u pola cijene, dakle za 300 kuna. I onda kod nas u ime tih 100 franaka plasira kao 600 kn kredita, koje netko vrati uz kamate, koja je onda tu spekulativna bankarska zarada?

CR
crocro
09:19 31.01.2015.

Da, vi bankari niste niti lipu zaradili, a dužnici su sve izgubili, plaćaju rate kredita 7 godina, a glavnica im se povećala a to znači kako da još nisu niti počeli otplaćivati kredit. Dakle, dužnici su propali a vi niste ništa zaradili, a gdje je razlika? Ili to samo tvrdite da ne bi morali vratiti dužnicima preplaćeno. Ali prema vama bankarima ne smije biti milosti jer ste pohlepni i kazna vas treba stići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije