Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI

HT uložio 977 milijuna kuna, za brzi internet do još više ljudi

HT
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
28.10.2016.
u 07:30

Hrvatski telekom za 8,3% povećao investicije, a raste broj korisnika mobilnih, broadband, televizijskih i usluga energije

Hrvatski telekom u proteklih devet mjeseci uprihodio je 5,184 milijarde kuna, 0,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok mu je neto dobit iznosila 752 milijuna kuna i veća je 2,9 posto u odnosu na devet mjeseci 2015. Stoji to u nerevidiranim konsolidiranim rezultatima za devet mjeseci zaključno s 30. rujna 2016., priopćili su iz HT-a.

U tri kvartala 2016. zabilježen je rast operativne dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stabilni udio

Kapitalna ulaganja povećana su u odnosu na isto razdoblje 8,3 posto, na 977 milijuna kuna, s fokusom na povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu i poboljšanje korisničkog iskustva. Optički pristup u fiksnoj mreži omogućen je za 257 tisuća kućanstava, što je oko 30 tisuća kućanstava više nego na kraju drugog tromjesečja.

Do kraja rujna 2016. besplatno su od dva do pet puta povećane brzine pristupa za gotovo 50 posto korisnika širokopojasnog interneta. Baza televizijskih korisnika povećala se 2,4 posto u odnosu na kraj trećeg tromjesečja 2015. i iznosila 394 tisuće, a usto je povećana prosječna mjesečna potrošnja ARPU-u za televizijske usluge za 1,3 posto u odnosu na prva tri lanjska kvartala. Na kraju trećeg tromjesečja 2016. baza korisnika širokopojasnih usluga, koja je imala 611 tisuća korisnika, bila je veća 1,3 posto u odnosu na 2015. kao posljedica ponude u okviru programa Magenta1. Istodobno je maloprodajna potrošnja (ARPU) za širokopojasne usluge, koja je iznosila 122 kune, bila 2,3 posto manja u odnosu na tri tromjesečja 2015. zbog snažnijeg tržišnog natjecanja i agresivnih ponuda na tržištu. HT je uspio zadržati vodeći položaj na tržištu pokretnih telekomunikacija sa stabilnim procijenjenim udjelom od 46,4%. Baza korisnika povećala se 0,4 posto, na 2,33 milijuna korisnika. Prosječna mjesečna potrošnja po korisniku (ARPU) bila je 79 kuna, 1,3 posto više u odnosu na tri tromjesečja 2015., stoji u rezultatima.

Ostvaruje 3 posto BDP-a

Za 51 posto korisnika 4G mreže omogućena je brzina pristupa do 225 Mbps, što je 20 postotnih bodova više nego na kraju 2015.

“I u trećem kvartalu isporučili smo dobre financijske rezultate. Bilježimo porast broja korisnika i rast u segmentu mobilnog poslovanja, broadbanda, TV i energije. Nastavili smo s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i inovativne usluge. U trećem kvartalu predstavili smo i Ekonomski atlas HT-a, studiju socioekonomskog doprinosa koju je proveo Ekonomski institut Zagreb. Ona je pokazala da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj u 5 godina, da ostvaruje 3 posto nacionalnog BDP-a te generira 27 tisuća radnih mjesta”, među ostalim stoji u izjavi Davora Tomaškovića, predsjednika uprave HT-a.

>> Internet će biti jeftiniji snize li se troškovi gradnje

Komentara 2

PU
pulizg
14:18 28.10.2016.

mobilni internet je skroz ok, al fiksni je u 99% zemlje katastrofa.

TH
than
14:28 28.10.2016.

Ulazu oni, ali meni je nevjerojatno da oni imaju 45 dana zakonski rok da liniju (koju sam sam platio i koju su mi oteli) predaju drugom operateru. I naravno, razvlace maksimalno, dok, ako kod njih uzmes uslugu, eto ih vecc sutra da je instaliraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije