Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O BRITANSKOM IZLASKU IZ EU

Hrvatsku Brexit neće ugroziti

Brexit
Foto: Christoph Meyer/DPA/PIXSELL
1/4
27.09.2016.
u 07:40

Veći utjecaj imaju niže kamatne stope ECB-a jer građani EU štede

Koliki će biti utjecaj Brexita na EU, pa tako i Hrvatsku teško je predvidjeti jer Velika Britanija još nije obavijestila EU o izlasku, a kada to i učini, trebaju još dvije godine za pregovore, rečeno je na okruglom stolu o posljedicama lipanjskog britanskog referenduma o izlasku iz EU na Zagrebačkoj burzi.

– Velika Britanija vjerojatno će ispregovarati s EU status koji još ne znamo jer je isprepletenost ekonomija prevelika – rekla je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta. A tada će se moći i govoriti o konkretnijim posljedicama.

Zasad prognoze govore o rastu inflacije u Velikoj Britaniji u sljedećoj godini od dva do četiri posto, padu nezaposlenosti, padu BDP-a za jedan posto, trošku trgovine za 16 posto, te od 15 do 20 posto manjim investicijama.

No i ti podaci mogu biti drugačiji, pogotovo ako se izlazak prolongira iza 2020. Hrvatska bi mogla iskoristiti moguće preseljenje ulagača iz Britanije u druge zemlje, možda i preseljenje financijskih transakcija, jer se danas njih više od 50 posto obavlja u Londonu, no za takvo što potrebno je imati veliko i atraktivno tržište, što Hrvatska i nema – napomenuo je viceguverner HNB-a Michael Faulend.

Veći utjecaj od Brexita, nastavio je on, imaju kamatne stope ECB-a. Da je tako, potvrđuje i kretanje indeksa FTSE Londonske burze, koji je jače reagirao na vijest o kamatnim stopama – kazao je predsjednik uprave OTP Investa Darko Brborović.

Niskim kamatama htjela se potaknuti potrošnja, no uočava se veća štednja jer se građani EU boje za svoje mirovine u budućnosti, kazao je Faulend. Izlazak VB iz EU ne bi trebao imati veće negativne trgovinske posljedice za Hrvatsku, a ni naš turizam ne bi trebao osjetiti negativnije posljedice zbog mogućeg manjeg dolaska Britanaca jer im je naša destinacija puno jeftinija.

>> Prvi rast ekonomije na Otoku nakon Brexita

Komentara 2

RZ
rebel.zg
14:40 27.09.2016.

Jok. Funta je bila 10.30kn prosle godine u ovo doba, a sad je 8.55. Dakle vise od 1500hrk na £1000 manje za one koji zaradjuju u £.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije