Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački svemirci

Hrvatski softver za satelite 
20 puta brži od onog NASA-ina

10.07.2015., Zagreb - Frane Milos, operativni direktor tvrtke Amphinicy Technologies. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
28.08.2015.
u 13:00

Uz Blink kreće prava revolucija u svemirskim komunikacijima

Europska komisija potvrdila je Hrvatskoj da ima tvrtku koja se ubraja u sam vrh svemirske industrije na Starom kontinentu. Naime, domaća tvrtka Amphinicy Technologies, čije je sjedište dvjestotinjak metara udaljeno od glavnog zagrebačkog Trga bana Jelačića, potpisala je ugovor s Komisijom o bespovratnom zajmu od 50 tisuća eura za pripremu komercijalizacije najbržeg softvera za preuzimanje podataka koje sateliti šalju na Zemlju.

Lov na europske milijune

Amphinicyjev softver Blink čak je 20 puta brži u preuzimanju podataka sa satelita od rješenja kojima se koristi američka NASA. Uspjeh je to veći jer je zagrebačka tvrtka do prije dvije godine, dok je razvijala ovaj softver, mogla postići tek deset puta veću brzinu od NASA-e.

Hrvatsku tvrtku Europska komisija prepoznala je kao svjetski važnog igrača koji bi mogao pomoći svemirskoj industriji da spore veze sa svemirom pretvori u ultrabrze. Drugim riječima, očekuje se da će iz Zagreba doći rješenje koje će potaknuti sličnu revoluciju u svemirskim komunikacijama kao kada smo na Zemlji spore modeme za spajanje na internet zamijenili ADSL-om i sličnim tehnologijama te brzine prijenosa podatka preko interneta počeli računati u Mbps. Frane Miloš, operativni direktor tvrtke Amphinicy Technologies, kaže da im je ovo veliki poticaj za daljnji napredak. Naime, završe li uspješno prvu fazu, već u drugoj EK im može odobriti potporu od 2,5 milijuna eura.

Imamo izvrsnu priliku da od Blinka stvorimo globalno prepoznatljiv proizvod, koji bi mogao postati de facto standard u svemirskoj industriji kaže Miloš.

Amphinicy Technologies je nastao prije dvadesetak godina kao spin-off tvrtka sa zagrebačkog FER-a. U domaćem je vlasništvu, a osim u Zagrebu, ima ured u Luksemburgu. Zapošljava 30 stručnjaka raznih profila, uglavnom programera, koji su stručnjaci za automatizaciju procesa za svemirsku industriju. Lani je, prema podacima Poslovne Hrvatske, Amphinicy imao rast prihoda od 28,8 posto, na 10,3 milijuna kuna, uz rast neto dobiti od devet posto, na 623,5 tisuća kuna. I bez Blinka, ova je mala zagrebačka tvrtka prilično značajna najvećim igračima u svemirskoj industriji. Amphinicy je partner SES-a, bivše Astre, globalno najvećeg satelitskog operator. Za tu je kompaniju Amphinicy razvio softver koji se koristi za testiranje satelita u orbiti, posebno prvo testiranje.

Od Boeinga do Airbusa

Miloš objašnjava da je to poput prvog servisa za automobil, samo se ovdje radi o inicijalnom servisu uređaja koji u desetak godina trajanja nosi potencijalni prihod od milijardu eura, a nakon što u raketi protutnji kroz sve slojeve atmosfere, vibracije i temperaturne razlike, prvo treba vidjeti kakvu će stvarnu kvalitetu usluge moći isporučiti.

– Danas se svi sateliti koje dizajniraju proizvođači kao što su Boeing Satellite Systems, Airbus Defense and Space, Space Systems/Loral, Lockheed Martin i mnogi drugi, a kojima upravlja SES, testiraju s pomoću sustava koji je Amphinicy razvio zajedno sa SES-om ističe Miloš.

Dodaje da se tim sustavom koristi i američki Americom te europski World Skies. Amphinicy također surađuje s Europskom svemirskom agencijom, Njemačkom svemirskom agencijom, UNHCR-om, s teleoperatorima koji kontroliraju europski pandan GPS-a Galileo i Artemis, proizvođačima satelitske opreme, ali i Airbus Defense and Space.

>>Ulaganje u istraživanje i razvoj ključ je uspjeha

>>Za uspješno poduzeće potrebne su ove tri stvari

Komentara 8

PE
PeroJoso
13:22 28.08.2015.

bravo

JS
JUREK SKAJNICKIN
16:44 28.08.2015.

Sad ste ga razotkrili, uhljebi inspektori ce ga odmah posjetiti i nametnut mu veliku kaznu. Kako se samo covjek usudi biti pametan i uspjesan, trebalo bi ga odmah istjerat van drzave.

Avatar @proma_trač
@proma_trač
21:11 28.08.2015.

Ko će ako Hercegovci neće. Samo vas mi možemo izvući iz krize. Pajdo samo naprijed ne mogu vam ni vanzemaljci vode dodati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije