Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upravljanje kompanijom

Hrvatski direktori: Šefu uprave Ine ukinite pravo na dva glasa

Zoltan Aldott
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
Autor
Marko Biočina
29.08.2014.
u 12:35

Hrvatski pregovarački tim inzistira na rješavanju modela upravljanja, a MOL smatra da je važno najprije odrediti strateška načela upravljanja kompanijom

Otvorena je nova fronta između hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL u ratu zbog Ine. Na jučerašnjoj sjednici uprave hrvatske naftne kompanije Niko Dalić, Davor Mayer i Ivan Krešić – članovi uprave koje je imenovala hrvatska Vlada – podnijeli su službeni zahtjev za promjenu modela upravljanja kompanijom, odnosno njegovo usklađivanje s hrvatskim zakonima. Radi se o već poznatim prigovorima na model upravljanja Inom, koje su više puta iznosili i predstavnici hrvatske Vlade.

Konkretno, Dalić, Mayer i Krešić zatražili su izmjene u internim aktima i poslovniku kompanije kojima bi bio ukinut sad već famozni Odbor izvršnih direktora, a operativne ovlasti upravljanja kompanijom bile vraćene na upravu tvrtke.

Temelj nesuglasica

Usto su hrvatski članovi uprave Ine zatražili i ukidanje “dvostrukog” prava glasa predsjednika uprave Ine – inače ključnog izvorišta MOL-ove operativne kontrole nad Inom – koji predstavnicima koje u upravu Ine nominira MOL daje mogućnost da u slučaju nemogućnosti postizanja zajedničkog stava svaki put preglasaju Vladine predstavnike. Kako se neslužbeno doznaje, Dalić, Mayer i Krešić svoj su zahtjev argumentirali konkretnim pravnim tumačenjem nelegalnosti aktualnog sustava, ali i prikazom niza konkretnih situacija u kojima su, po svom mišljenju, bili spriječeni da donose odluke ili čak dođu do informacija vezanih za poslovanje Ine iako su za njega zakonski odgovorni.

Spor oko zakonitosti modela upravljanja Inom možda je i temelj nesuglasica između dva većinska dioničara kompanije. Od početka službenih pregovora Vlade i MOL-a hrvatski pregovarački tim inzistira upravo na rješenju tog pitanja kao prioritetu, dok MOL smatra da je bitno prvo odrediti strateška načela upravljanja kompanijom. Te razlike razlog su zašto se pregovori dosad nisu pomaknuli s mrtve točke, a prijedlog novog upravljačkog modela koji su dioničarima predložili članovi Nadzornog odbora kompanije, hrvatska Vlada je odbila. U tom kontekstu treba promatrati i najnoviju akciju Ininih članova uprave. Iako su izvori bliski MOL-u jučer komentirali kako nemaju nikakvih potvrda da je taj zahtjev podnesen po uputama hrvatske Vlade, posve je izvjesno da je taj potez povučen nakon prethodne koordinacije s nadležnim državnim institucijama.

Novi potezi

U tom kontekstu, bez obzira na ishod tog zahtjeva, može se očekivati da će vrlo brzo uslijediti novi potezi i kako je, zapravo, nova bitka u Ini tek počela. Za razliku od arbitražnih procesa u Washingtonu i Parizu, ova bi na kraju mogla završiti pred nekom od lokalnih sudskih instancija, posebno s obzirom na Vladinu poziciju da je upravljački model u tvrtki nelegalan. Kako će to utjecati na ionako zakočene pregovore, ostaje vidjeti.

Odluka o zahtjevu hrvatskih članova uprave ipak će biti donesena na sjednici uprave sljedeće srijede.

Komentara 1

ZA
zahira45
12:44 30.08.2014.

Nema nama spasa sa Inom ili bez nje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije