Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponuda za suradnju

Hrvatski bankomat zanima Silicijsku dolinu!

25.09.2014., Zagreb - Vedran Kajic i Ivan Simurina inicirali su postavljanje prvog Bitcoin bankomata u Zagrebu koji se nalazi u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.07.2015.
u 13:58

Inkubator iz Kalifornije podržao je 1200 startupa s milijardu dolara

Jedan od najvećih startup inkubatora u Silicijskoj dolini – Plug and Play Tech Center – zainteresiran je za suradnju s hrvatskim bitcoin projektom Bspendom koji je zajedno s američkim partnerom EasyBitom postavio prvi bitcoin bankomat u Grčkoj, i to u jeku pregovora o bankrotu te države. Vijest o hrvatskom Bspendu posljednjih je nekoliko dana obišla svijet preko CNN-a, RT-Russia Todaya pa sve do britanskog Guardiana.

Vedran Kajić, konzultant za bitcoin i osnivač Bspenda, potvrdio je da je primio ponudu za suradnju s kalifornijskim inkubatorom koji je dosad podržao 1200 startupa diljem svijeta i pri tome investirao milijardu dolara. "Iskreno nisam ni znao o kakvom je inkubatoru riječ", kaže Kajić. Dodaje da nije iznenađen interesom iz SAD-a. Navodi da je u toj državi bitcoin priznat kao imovina, da je Njujorška burza NYSE u svibnju pokrenula bitcoin indeks NYXBT te da je iz američke perspektive očigledno da bitcoin polako postaje mainstream. "Teško je procijeniti koliko ljudi na svijetu posjeduje bitcoin, ali dosad je otvoreno više od dva milijuna bitcoin walletea koji služe za prodaju i kupnju bitcoina", kaže Kajić.

U okviru projekta Bspend, zajedno s četvero kolega Kajić je postavio i prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj te jedan na Tajlandu. Iako tvrdi da mu je u planu postaviti bitcoin bankomate u Splitu i Rijeci, ističe da će se prvo usmjeriti na Grčku. "Želim postaviti još jedan bitcoin bankomat u Ateni, u središtu grada", kaže Kajić.Pojašnjava da su Grci tehnoskeptici i da ne vole nove tehnologije. No, priča o prvom bitcoin bankomatu kod njih dovela je do ubrzane edukacije tržišta.

Uz Atenu, cilj Bspenda je otvoriti bankomate na Cipru te u Vijetnamu.

Na Cipru će se bankomat vjerojatno postaviti na njihovom Sveučilištu, po uzoru na bitcoin bankomat na rimskom Ekonomskom fakultetu. "U Vijetnamu već imamo zainteresiranog partnera i tražimo pogodnu lokaciju u Saigonu", kaže Kajić.

Navodi da su za širenje broja bitcoin bankomata u Hrvatskoj problem broj potencijalnih korisnika kao i zazor domaćih poduzetnika od tehnologije o kojoj ne znaju još dovoljno. "Atena ima pet milijuna stanovnika, a Split 200 tisuća", pojašnjava Kajić.

Dodaje da na španjolskoj obali ima mnogo bitcoin bankomata. "Tamo su prepoznali da je to dobro za turizam, kod nas još nije pa sve ide mnogo sporije", zaključuje Kajić.

>> Sedma generacija startupova završila program ZIP-a 

>> Grci opsjedaju hrvatski bankomat za bitcoine

Komentara 5

DU
Deleted user
14:15 04.07.2015.

Ako ne radi preko mobaca, forget it!

Avatar think pink
think pink
08:50 29.07.2015.

bitcoin - još jedna zgodna navlakuša za naivce...

Avatar think pink
think pink
08:49 29.07.2015.

"postavio i prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj te jedan na Tajlandu." - NA tajlandu??? bilo bi zgodno da ovaj "novinar" malo pogleda kartu svijeta... pa da shvati da tajland nije otok. pa se onda ne može reći NA nego U U tajlandu. zašto ne kaže i NA hrvatskoj? ili na francuskoj? ili na vijetnamu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije