Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA RADNA MJESTA

Hrvatske solarne ćelije u obliku palmi postavljene po Dubaiju

30.09.2015., Varazdin - Ministar zastite okoliaa i prirode Mihael Zmajlovic posjetio je tvrtku Solvis koja proizvodi solarne fotonaponske module.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
01.10.2015.
u 18:05

U tvrtki vide velik potencijal na domaćem tržištu zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije

Hibridni fotonaponski modul koji će, osim za proizvodnju struje, služiti i za grijanje vode uskladištene u spremniku ispod ćelija, novi je proizvod tvrtke Solvis iz Varaždina s kojim izlaze na tržište. Taj proizvođač fotonaponskih modula izvozi čak 85 posto solarnih modula, no očekuje i dobre vijesti na domaćem tržištu.

Konzervativna Hrvatska

– Hrvatska je bila konzervativna po tom pitanju i nije dovoljno pratila razvoj, no pomaci su posljednjih mjeseci vidljivi, posebno nakon donošenja Zakona o obnovljivim izvorima energije. Na domaćem tržištu vidimo velik potencijal jer očekujemo da će i zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije potražnja porasti – kaže predsjednik uprave Stjepan Talan.

Nije se lako, dodaje, nositi s velikim svjetskim proizvođačima. Kao prednost pred drugima ističe fleksibilnost u izradi modula. Za Dubai, tako, izrađuju solarne module u obliku listova palmi za turističke infopunktove u obliku palmi koji se postavljaju po ulicama.

Tvrtka je osnovana 2008. kad je u Cehovskoj ulici sagrađena proizvodna hala. Uložili su prvo 4,5 milijuna eura, a potom još četiri milijuna u opremu i tehnologiju. Prije tri godine proizvodili su 25.100 modula i ostvarili 43 milijuna kuna prihoda, a ovu godinu planiraju završiti sa 177.000 komada i 160 milijuna kuna prihoda. Broj radnika je sa šezdesetak u tri godine porastao na 146. U idućih tri do pet godina planiraju udvostručiti proizvodnju i povećati broj radnika za 30 do 50 posto.

Fotonaponski moduli imaju rok trajanja od 25 godina, a za jednu obiteljsku kuću za četveročlanu obitelj dovoljan je sustav koji stoji oko 30.000 kuna. Uštedama na energentima investicija se može vratiti već za osam godina.

Poticaji države

Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta važno je da imamo i da potičemo ovakve tvrtke koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji koja manje onečišćuje. Šezdeset milijuna kuna poticaja ugovoreno je i isplaćeno za korištenje obnovljivih izvora energije samo u turizmu ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller napominje da je šest milijuna kuna već odobreno za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

>>Ugradili 200 tona čelika, dogovaraju solarne ćelije

>>Gradi se tvornica solarnih fotonaponskih ćelija

Komentara 2

SO
Soljženicin
20:25 01.10.2015.

mi želimo ovakve priče višekratno pročitati, ali kao da se ne smiju ispričati. Ovakvi poduzetnici će nam donijeti boljitak, ne oni koji sa govornica obećavaju zaduživanje i povratak u XX stoljeće.

MA
MarkoKosmicki
22:18 01.10.2015.

zasto se na nasoj televiziji ne prikazuju takvi primjeri i uspjesi nasih privrednika ali ne oni prikazuju samo crnilo:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije