Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ambiciozni planovi

'Hrvatska Wikipedija' uskoro dobiva i mobilnu inačicu

Wikipedia
Borna Filic/PIXSELL
23.01.2013.
u 13:13

Mnoge poznate enciklopedije već dugo imaju i svoje on-line inačice. Hrvatska ne zaostaje.

Mnoge poznate enciklopedije već dugo imaju i svoje on-line inačice. Hrvatska ne zaostaje: nakon što je otvorio pristup nekim enciklopedijama i leksikonima, Leksikografski zavod Miroslav Krleža pokrenuo je i svoju on-line enciklopediju.

Riječ je, kako piše Poslovni dnevnik, o Proleksis enciklopediji, čiji su članci posljednjih mjesec dana dostupni i kao pojedinačne jedinice na internetu, a ne više samo kao cjelina na web stranicama Zavoda. A ono što je još važnije, Proleksis enciklopedija je besplatna. Riječ je o on-line enciklopediji koja bi se mogla okarakterizirati kao hrvatska inačica Wikipedije, no da bi bila vidljivija u tražilici, potrebno je povećati broj klikova, odnosno interes korisnika.

\"Za razliku od Wikipedije, koja je globalno najmoćnija, Proleksis bi mogao biti korisniji kad je posrijedi nacionalna građa, u kojoj je Zavod nenadmašan. Ne možemo biti bolji u, primjerice, astronomiji, ali postavljanje zavodske građe na mrežu nije ni u kakvoj konkurenciji s Wikipedijom\", poručuje Antun Vujić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda i glavni urednik Proleksisa. Nada se da će za godinu ili dvije, upisivanjem pojma u Google, Proleksis biti već na prvoj stranici.

Na cijelom projektu radilo je tek troje ljudi, a troškovi su, tvrdi Vujić, bili iznimno mali. Kako kaže, potrošeno je samo dvadesetak tisuća kuna, jer su sve radili zaposlenici Zavoda, a ne vanjski suradnici. Više pročitajte ovdje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije