Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast stope slobodnih mjesta

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope slobodnih radnih mjesta

Proizvodnja
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
21.03.2017.
u 08:22

Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada

 Stopa slobodnih radnih mjesta u Europskoj uniji (EU) u zadnjem lanjskom tromjesečju iznosila je 1,8 posto, dok je u zadnjem tromjesečju 2015. iznosila 1,7 posto, pri čemu su Hrvatska i Belgija zabilježile najveće povećanje te stope, za 0,7 postotnih bodova, pokazuju podaci Eurostata. 

Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja bolju usklađenost ponude i potražnje.

Među zemljama članicama koje imaju usporedive podatke, prosječna je stopa rasta slobodnih radnih mjesta u zadnjem lanjskom tromjesečju iznosila 1,8 posto, pri čemu je najviša zabilježena u Češkoj, 3 posto, a tek nešto niža bila je u Belgiji, 2,9 posto. Slijede Njemačka, s 2,6 posto, te Velika Britanija, s 2,5 posto, dok je najniža stopa zabilježena u Grčkoj, 0,3 posto.

Od zemalja koje imaju stopu manju od jedan posto, tu su još i Cipar, s 0,6 posto, Španjolska, Poljska i Portugal, s 0,7 posto, te Bugarska, s 0,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata, obavljeno u ponedjeljak.  

Hrvatska je u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježila stopu slobodnih radnih mjesta od 1,4 posto, kao i u prethodnom kvartalu, čime se našla negdje na sredini ljestvice u EU, odnosno na 12. mjestu. U odnosu na zadnje tromjesečje 2015. ta je stopa u Hrvatskoj udvostručena.

U usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, stopa slobodnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2016. porasla je u 23 zemlje članice EU, ostala na istoj razini u četiri, a pala u Cipru za 0,1 postotni bod. 

Najveći porast te stope zabilježen je u Hrvatskoj i Belgiji, za 0,7 postotnih bodova, a slijede Češka s 0,6 te Latvija i Slovenija, obje s 0,5 postotnih bodova.

Gledano po sektorima, u području industrije i građevine u Hrvatskoj je u zadnjem lanjskom tromjesečju stopa slobodnih radnih mjesta porasla na 1,2 posto, u odnosu na 0,5 posto u istom razdoblju godinu dana ranije. I u sektoru usluga ta je stopa dosegnula 1,2 posto, dok je u četvrtom tromjesečju 2015. bila 0,6 posto. 

U eurozoni, pokazuju podaci Eurostata, stopa rasta slobodnih radnih mjesta u četvrtom lanjskom tromjesečju iznosila je 1,7 posto, što je blagi porast u odnosu na 1,6 posto koliko je zabilježeno u prijašnjem kvartalu, kao i u istom razdoblju godinu dana ranije. 

>>Akrap: U Hrvatskoj sada ima samo 4,05 milijuna stanovnika

>>Kada ćete čuti što želimo mi, vaši građani

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:19 21.03.2017.

Nigdje ne piše koliko je poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, koji zapošljavaju na određeno po 3 mjeseca pa u nedogled, koji isplaćuju plaću na ruke, koji ne plaćaju prekovremene i slične gadosti. Imali i toga u toj vašoj evropi???????

DU
Deleted user
15:57 21.03.2017.

je biti ce to sve veci problem....jer svi koji zele raditi i za to biti posteno placeni OTISLI SU TRBUHOM ZA KRUHOM.:) dakle onaj tko zeli postenog radnike mora platiti radnika bitno vise....zivjelo jedinstveno eu trziste:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije