Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prinos do 3,1 posto

Hrvatska izdala 1,5 milijardi novih obveznica

Boris Lalovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
04.03.2015.
u 16:06

Kao aranžeri ovog izdanja angažirane su četiri banke – Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit

Hrvatska je u srijedu izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica po cijeni od 260 baznih bodova povrh mid-swapa, što čini prinos od 3,0 do 3.1 posto, javlja HRT. To je niži prinos nego na otvaranju knjige upisa u srijedu ujutro, kada je Hrvatska 10-godišnje euroobveznice ponudila investitorima po cijeni od 287,5 baznih bodova na mid-swap, što je prinos od 3,57 posto.

Kao aranžeri ovog izdanja angažirane su četiri banke – Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit.

Ministar financija Boris Lalovac još je u prosincu lani najavio izlazak Hrvatske početkom ove godine na inozemno tržište obveznica. Tada je rekao kako se očekuje da će izdanje obveznica biti u vrijednosti od oko milijardu eura, a procijenio je i da bi cijena obveznice mogla biti ispod 3,5 posto. Kazao je i da bi refinanciranje postojećih dugova po kamatama s pet-šest posto nižim kamatama moglo potrajati dvije, tri, četiri godine.

>> U Londonu počeli razgovori s kupcima hrvatskih obveznica

Komentara 32

Avatar navijač
navijač
16:41 04.03.2015.

Još će to prikazati kao uspjeh zbog male kanate, a da se neposuđuje država bi već propala.

TH
than
16:24 04.03.2015.

Najbolje mi ovo oko 'niskih' kamata, kao neko refinanciranje, a dug raste li raste. Necu niti razmisljati koliko je narastao onaj dug u dolarima jacanjem dolara. Pa mi vise ne mozemo vracati niti kamate bez novih zaduzivanja.

L0
luena 01
16:39 04.03.2015.

Kazu izlazimo iz krize a oni nas zaduzuju... halloooooooo jest li vi jos ok il sta vam je,vracamo mukotrpno jedva kamate a glavnica duga sve veca i veca... ?! Nikad mi iz krize izaci necemo dok ste vi na vlasti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije