Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBA MU SVJEŽI KAPITAL

HPB si sputava rast, a dobit je skočila na 180,2 milijuna

28.02.2017., Zagreb -  Uprava Hrvatske postanske banke na konferenciji za medije predstavila svoje poslovne rezultate u 2016. David Tomasek, Domagoj Karadjole, Tomislav Vuic, Mladen Mrvelj. .   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
01.03.2017.
u 16:23

Banka je na kraju 2016. bila na 4,98% udjela na tržištu; prijeđe li 5%, bit će u prekršaju zbog manjka kapitala pa se već ograničava

Hrvatska poštanska banka ostvarila je lani neto dobit od 180,2 milijuna kuna, 46,2 posto veću nego 2015. i najveću u dosadašnjem radu. Svi segmenti poslovanja zabilježili su rast, no zbog kapitalnih ograničenja u 2017. menadžment ga mora – ograničavati.

– Došli smo na granicu adekvatnosti kapitala. Na kraju 2016. imali smo 4,98 posto tržišnog udjela. S pet posto potreba za kapitalom raste za 1,5 postotnih bodova i tada bismo bili u prekršaju. Želimo li nastaviti ovakav trend rasta, imamo potrebu za svježim kapitalom – istaknuo je predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić te dodao da o tome razgovaraju s vlasnicima, i većinskim i manjinskim, no najviše s većinskim – državom.

– Podaci iz HNB-a o tržišnim udjelima dolaze s odmakom od dva mjeseca pa vodimo računa da ne rastemo previše – otkrio je Vuić na predstavljanju rezultata poslovanja u 2016. Operativna dobit banke iznosila je 385,4 milijuna kuna i 19,8 posto je veća nego prethodne godine, dok je aktiva porasla 9,3 posto, na 19,4 milijarde kuna.

Rastao je i neto kamatni prihod za 0,8 posto, na 514,4 milijuna kuna, a prihod od provizija i naknada povećao se 0,6 posto, na 182,8 milijuna kuna. Povećali su se i depoziti, za 9,3 posto, na 19,4 milijarde kuna, i to najviše u segmentu poduzeća – 54 posto, dok je štednja građana rasla 4,8 posto.

Od prodaje udjela u Visi Europe uprihodili su 33,5 milijuna kuna. Volumen kreditiranja veći je 11,6 posto, za 1,2 milijarde kuna, od čega su krediti stanovništvu rasli 12,3 posto; svaka druga kuna odnosila se na stambene kredite koji su skočili rekordnih 51,2 posto. Plasmani pravnim osobama povećali su se 11,5 posto, na 6,8 milijardi kuna. Banka je zabilježila i veliki priljev klijenata: otvorene su 33 tisuće novih tekućih računa građana.

U 2017. najavljuju stvaranje najveće mreže poslovnica kroz projekt “Banka u pošti” – stvaranjem “financijskih kutaka” u poštanskim uredima mreža će im narasti za 150 prodajnih mjesta i ukupno s njihovim poslovnicama premašiti 200. 

>> I HPB postao sistemski važna banka, bez koje bi financijski sustav zemlje bio poljuljan

>> U NO HPB-a predložena i zamjenica šefa Porezne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije