Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanja

Hongkonški magnat Li Ka-Shinga od Šveđana želi kupiti Tele2

tele 2
Foto: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
18.11.2013.
u 15:15

Osim u Švedskoj, Tele2 ima operacije u Norveškoj, Nizozemskoj, u baltičkoj regiji, Kazahstanu i Hrvatskoj

Velike su šanse da vlasnikom švedskog, pa tako i hrvatskog Tele2, postane najbogatiji i najmoćniji čovjek Azije, hongkonški magnat Li Ka-Shing. Priče o prodaji traju već drugu godinu, a trenutačno najugledniji svjetski poslovni mediji spekuliraju da će švedska obitelj Stenbeck, koja kontrolira Tele2 kroz Investment AB Kinnevik, smanjiti svoj udio u Tele2 jer pojačano investiraju u online trgovinu Zelando i e-commerce inkubator Rocket Internet.

Već su prodali ruski Tele2, a Tele2 je zabilježio neočekivani gubitak. Analitičari procjenjuju da bi Stenbeckovi od prodaje mogli dobiti oko 6,3 milijarde dolara. Spekulira se kako milijarder Li Ka-Shing preko svog Hutchison Whampoa nakon kupnje Tele2 može reducirati troškove i krenuti u spajanje s trećim švedskim operaterom, Scandinaviom. Tako bi mogao dobiti 37 posto tržišta te puno jače konkurirati državnom TellaSoneru, koji ima 46-postoni udio.

Trenutačno Tele2, uz Švedsku, ima operacije u Norveškoj, Nizozemskoj, baltičkoj regiji, Kazahstanu i Hrvatskoj. Servisiraju 13,2 milijuna pretplatnika. Ako Li Ka-Shing kupi Tele2, bit će zanimljivo pratiti hoće li to možda povećati i njegov interes ne samo za hrvatski dio Tele2 nego i za investiranje u Lijepoj našoj. Taj poznati investitor i filantrop pokazuje nejverojatnu vitalnost s obzirom da je rođen u Kini davne 1928. godine. Prema Bloombergovu indeksu milijardera, njegova imovina procijenjena je na 28,8 milijardi dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije