Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švicarci

Vujčić osigurava kapital za konverziju kredita

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
30.09.2015.
u 18:54

Ministar pravosuđa uvjeren da zakon neće pasti na Ustavom sudu, HNB prodao bankama 268 milijuna eura. Današnji tečaj 7,64 kn

Koristeći dva monetarna alata, Hrvatska narodna banka intervenirala je danas sa 1,2 milijarde kuna i 268 milijuna eura kako bi zadovoljila potrebe banaka za kapitalom. Kune puštene preko repo aukcije trebale bi stabilizirati kamatne stope na tržištu novca, dok će devizna intervencija sačuvati tečaj domaće valute koja je na današnjoj tečajnoj listi sitno oslabjela na 7,646 kuna za euro.

Od srijede teče rok za konverziju 24 milijarde kuna kredita iz CHF u eure. Konverzija će se provesti prema današnjem tečaju, a glavnina posla mogla bi biti obavljena potkraj studenog, nakon što banke dostave na kućne adrese nove izračune i dužnici pristanu na njih. Očekivati je da dužnici neće čekati krajnji rok od 30 dana za svoj odgovor jer će im konverzija donijeti oko 8 posto niže rate i otpis 30-ak posto sadašnje glavnice.

Današnja devizna intervencija HNB-a treća je po redu u ovoj godini, dok se repo aukcije nisu održavale od 2009. godine. Povrh toga, HNB je najavio da će bankama osloboditi dodatne 3,4 milijarde kuna povlačenjem odluke o upisu blagajničkih zapisa.

Neovisno o tome što se pripremaju za provedbu zakona, banke su najavile njegovo rušenje na Ustavnom sudu, no ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra da u tome neće uspjeti.

– Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske i to je dodana vrijednost ovog slučaja – ističe Miljenić.      

>> Špekulanti očekuju jačanje dolara i slabljenje franka!

Ključne riječi

Komentara 4

DA
Djeca_Arbata
20:12 30.09.2015.

U socijalizmu se govorilo: " Moj dinar, tvoj stan..."...Naravno, tako su krišom govorili oni koji nisu bili u Savezu komunista i koji su bili građani drugog reda...izgleda da djeca komunista znaju kako su to radili njihovi očevi i djedovi...ali opet kako se u narodu kaže . " Što nije stečeno, nije ni posvečeno..."

ST
stefj
20:02 30.09.2015.

Tja, baš me zanima koliko ćemo sve to platiti. Već sada plaćamo povećanjem kamata i gubitkom deviznih rezervi. A zakon još nije niti stupio na snagu... Jako, jako skupo ćemo platiti kupovinu glasova ove vlade. Godinama ćemo samo to otplaćivati...

TH
than
01:53 01.10.2015.

Kakav Vujcic, kakav Lalovac, kaka Milanovic. To su sve pare poreznih obveznika. Za ovako nesto bi svi bili smjenjeni u ozbiljnoj drzavi, a tu se igraju sa zivotima. Ako im sve rukne, nece nastradati samo zaduzeni u svicarcima, vec svi gradjani koji imaju dugove. I ako im prodje, opet ce svi platiti sve ovo. Nitko nikada nije pobjedio banke, jer iste financiraju drzave. Onaj tko misli da je moguce, naivan je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije