Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipik

Hladnjača 'Frutarije' spremna za prihvat voća

Frutarija
Foto: Željko Gašparović
1/5
08.08.2014.
u 09:55

Novi razvoj događanja, sankcije koje je Rusija nametnula zemljama Europske unije, prema mišljenju vlasniku neće se odraziti na poslovanje Frutarije.

Splitska tvrtka Frutarija d.o.o. u lipičkoj poduzetničkoj zoni uskoro otvara pogone hladnjače za voće s ULO tehnologijom. Obavljaju se zadnji radovi, slijedi tehnički pregled i uskoro bi u komore trebalo početi pristizati voće. Hladnjača je smještena na jednom hektaru zemljišta i može primiti 3 milijuna kilograma, jabuka, krušaka, šljiva kao i drugog voća koje voćari uzgajaju, prvenstveno u Zapadnoj Slavoniji, a računa se i na voće s područja središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Osim čuvanja voća u komorama, u pogonu za preradu i proizvodnju, radit će se sokovi koje će plasirati na tržište putem velikih trgovačkih kuća.

Orijentacija prema sadnji novih voćnjaka

Za realizaciju ovog velikog projekta, trebalo je oko dvije i pol godine. Vlasnik, Zlatko Matijašević, kaže da je jednostavno takva dinamika poslova te dodaje da kod ishođenja potrebne dokumentacije nigdje nisu nailazili na zatvorena vrata.

- Tvrtka je dijelom i u ruskom vlasništvu. Frutarija je osigurala sredstva iako smo s partnerom iz Rusije podijelili visinu ulaganje. Dijelom kreditom, a pola milijuna eura dobiveno je preko programa IPARD. Bavimo se otkupom i preradom voća, a izvoz nam je osiguran preko partnera i u Rusiju. S popunjenosti kapaciteta neće biti problema, primamo 3 tisuće tona, a računamo da će biti i 4,5 tisuće tona, što ovisi o sezoni i distribuciji. Veliki nas broj uzgajivača voća kontaktira i sami obilazimo nasade voćnjaka po Hrvatskoj. Za sada na ovom dijelu praktički nema ovako velike hladnjače koja u ULO komorama dugo može sačuvati voće - rekao nam je Matijašević. Ističe kako se nada kako će postojanje hladnjače potaknuti stanovništvo da se orijentira još više na voćarstvo i sadnju novih voćnjaka.

Foto: Željko Gašparović

Velika dobit za grad Lipik

Ova hrvatsko-ruska suradnja zasigurno će biti velika dobit i za grad Lipik i Slavoniju. Prepoznavši ozbiljne namjere investitora, u Lipiku su ponudili, kako kaže gradonačelnik Vinko Kasana, uvjete koje nije mogao odbiti.

- Investitora smo prihvatili kao partnera i od početka stvaramo pozitivan poslovni odnos. Pružamo mu svu pomoć i pratimo ga od početka poslova. Ponudili smo povlaštenu cijenu zakupa zemljišta, a veličina investicije bila je mjerilo za sve ostale pogodnosti, priključka na komunalnu infrastrukturu i električnu energiju, smanjenje visine komunalne naknade za 50 u prvoj godini poslovanja. Raduje nas do tridesetak radnih mjesta u hladnjači, a neposredno i puno više - naglasio je gradonačelnik Kasana..

Kako najavljuje Zlatko Matijašević, Frutarija namjerava u budućnosti graditi još jedan pogon hladnjače, kao i sadnju 35 hektara voćnjaka, kvalitetnih sorti i ekološki uzgoj voća na lipičko-pakračkom području. Kako taj kraj ima dobre uvjete, ali i tradiciju uzgoja voća, u sljedećoj fazi je projekt navodnjavanja koje bi još više pridonijelo razvoju voćarstva.

Novi razvoj događanja, sankcije koje je Rusija nametnula zemljama Europske unije, prema mišljenju vlasniku neće se odraziti na poslovanje Frutarije. Već dogovoreni izvoz voća u tu zemlju ići će prema planu iz razloga što je partner u cijelom projektu Rus.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije