Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ HEP-A

Japanski Marubeni dao najbolju ponudu za gradnju Plomina C

plomin c
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
02.09.2014.
u 18:53

Cilj HEP-a je da pregovori budu okončani tijekom prvog tromjesečja 2015.

Investicijski konzorcij na čelu s japanskom kompanijom Marubeni dao je najpovoljniju ponudu na natječaju Hrvatske elektroprivrede za strateškog partnera u projektu gradnje termoelektrane Plomin C. To ne znači da će Japanci uistinu biti HEP-ov partner u realizaciji tog projekta vrijednog između 800 milijuna i milijardu eura, no može se zaključiti da su najbliže dobivanju posla.

Slijede pregovori

Drugom po kvaliteti ocijenjena je ponuda konzorcija španjolske tvrtke Abeinsa – inače podružnice velikog tamošnjeg konglomerata Abengoa i južnokorejskog Daewooa, dok je treće mjesto osvojio talijanski Edison. Kako su pojasnili u HEP-u, kroz direktne pregovore konačni dogovor o realizaciji projekta prvo će se pokušati postići s Marubenijem, no ne bude li to moguće, planira se pristupiti razgovorima s preostalim ponuđačima.

Cilj HEP-a je da pregovori budu okončani tijekom prvog tromjesečja 2015. godine. Dosad je utvrđeno da sva tri ponuđača raspolažu tehnologijom koja je sposobna zadovoljiti sve propisane uvjete, te da su financijski dovoljno snažni da financiraju tako ozbiljan projekt. Iako nitko u HEP-u nije to spreman javno reći, evidentno je da je glavni uvjet proizvodna cijena električne energije, a to je, pak, u značajnoj mjeri posljedica troška investicije, te uvjeta financiranja.

Pozitivni aspekti

Kako se radi o projektu koji je zamišljen tako da HEP bude zaštićen od bilo kakvog preuzimanja duga u svoju bilancu, odgovornost osiguravanja financiranja je zadaća strateškog partnera, a u slučaju Marubenija dobar dio jeftinog kapitala mogao bi doći od jedne od dviju japanskih razvojnih banaka. Pozitivan aspekt sklapanja posla s Marubenijem svakako bi bilo i to što bi se radilo o prvoj većoj japanskoj investiciji u Hrvatskoj, koja bi otvorila mogućnost novih ulaganja drugih tamošnjih tvrtki. Druga je prednost sudjelovanje francuskog Alstoma, koji je renomirani proizvođač energetske opreme, ima brojne reference u gradnji termoelektrana, ali i proizvodne kapacitete u Hrvatskoj.

>> HEP traži partnera za gradnju hidroelektrane od 500 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 1

K2
kritičar_2
21:15 02.09.2014.

Termoelektrana od 500 MW na ugljen ,nigdje u svijetu,nikad,nije koštala više od 1,5 miliona dolara po 1/MW,prevedeno u eure,energana se može izgraditi za 650 miliona EU,po najskupljoj opciji.Kad se uzme u obzir da postoji sva infrastruktura,osim što bi trebalo proširiti elektroprijenosni sustav,cijena pada za najmanje 100 miliona EU.Troškovi razgradnje bloka 1 od 140 MW su 0,00 kn.Ako neće "CIOS" Petra Pripuza,Romi iz Podgorača će sigurno to odraditi "gratis". Razlika od 300 do 400 miliona EU trebala bi biti dovoljna da se debelo omrsi politički ološ što vlada ovom zemljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije