Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2015. u 12:00

Marićevu slobodnu igru mogli bi platiti i HDZ i Croatia osiguranje

Privatizacija Croatia osiguranja jedini je veći projekt koji je provela vlada Zorana Milanovića, i to zbog upornosti bivšeg ministra Slavka Linića. Ostali pokušaji privatizacije, investicija i projekata te razine pali su u vodu zbog nepripremljenosti ili nedostatka političke volje. Očekivano je zato da oporba taj uspjeh propituje u (pred)izbornoj godini, ali inzistiranjem na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo privatizaciju CO-a HDZ je otišao predaleko u smjeru koji bi ih skupo mogao koštati.

Inicijator akcije Goran Marić slobodni je strijelac pod okriljem HDZ-a i dosljedan je u pomalo kontroverznom pogledu na bankarski sektor i privatizaciju. Ipak, njegovo pozivanje na Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja otvara Pandorinu kutiju u kojoj je zakopan niz privatizacija danas uspješnih tvrtki koje zapošljavaju i ulažu u Hrvatskoj. Adris Grupa Ante Vlahovića poštovala je uvjete natječaja i platila je 905 milijuna kuna za kompaniju u koju je dodatno uložila još 840 milijuna kuna. Može se propitivati je li država trebala inzistirati na većoj uplati u proračun, a manjem iznosu dokapitalizacije, ovisno o tome vjerujemo li da bi Milanovićevi ministri kvalitetnije upotrijebili novac u proračunu ili je ipak bolje da se sa 840 milijuna kuna ojačalo Croatia osiguranje i pripremilo za moguću regionalizaciju, ali tu bi rasprava trebala stati.

Privatizacija je zbog loših iskustava u prošlosti tema osjetljiva za birače na kojoj je lako skupljati bodove, ali igranje budućnošću više od tisuću radnih mjesta ne bi se trebalo shvaćati olako. Croatia osiguranje radi u osiguravajućem sektoru gdje uspjeh tvrtke ovisi o povjerenju klijenata. Poigravanje s reputacijom, konkurentima, čije su centrale izvan Hrvatske, dovodi klijente i daje im priliku za zaradu, dok CO sve to gubi. HDZ može dobiti nekoliko birača na svoju stranu, ali šalje krivu poruku ulagačima, otvara prostor SDP-u da mu vrati na prvoj privatizaciji koju bude provodio, a i riskira budućnost CO-a, čime se ne bi smio kockati.

>> Adris grupa o reviziji privatizacije CO: Dali smo najbolju ponudu, ali u želji za vlasti ne biraju se sredstva

Komentara 17

KA
Kaka551
12:05 02.07.2015.

Vlada radi loš posao i svakim nas potezom dovode u nove neugodnosti, živimo jako loše i nismo ni svjesni koliko, mladi ne žive, nemaju posla i nemaju budućnost, penzioneri kopaju po smeću, gospodarstvo je nula, uglavnom sve je loše, vrijeme je da vladajući odu s vlasti, a na vlast dođe HDZ.

BO
borovina1981
12:10 02.07.2015.

Politika Vlade "piškit ću-kakit ću" najviše će naštetiti samim građanima. Tko zna što su sve još htjeli prodati, sreća pa su nesposobni. Od monetizacije autocesta, "outsourcinga", o poljoprivredi da o ne govorimo itd... itd... itd...

CR
crnaroda
12:03 02.07.2015.

zoki sve privatizira nije njegovo pa može jel... njegov brat pelješi sve zivo ... ovu vladu pod hitno smijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije