Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova meta

Hakeri napadaju bankarski platni servis SWIFT

swift
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.04.2016.
u 08:15

– Banka kontinuirano radi na sigurnosnim mjerama za fizičku zaštitu te na mjerama posvećenim sigurnosti informacijskog sustava - ističu bankari

Financijski sustavi sve su izloženiji hakerskim napadima; nakon nedavnog priznanja europskih banaka o upadima u softvere bankomata i krađe podataka koji su podloga za izradu lažnih kartica, serija novih napada usmjerena je na SWIFT – globalni servis koji banke koriste za svoje platne transakcije. SWIFT je upozorio klijente na cijeli niz incidenata vezanih uz hakerske upade, od kojih je najveći nedavna krađa 81 milijun dolara s računa središnje banke Bangladeša u FED-ovu ogranku u New Yorku, prenosi Reuters. Istodobno su objavili i da su poboljšali softver kako bi se bolje zaštitili.

S obzirom na to da i hrvatske banke koriste SWIFT, raspitali smo se jesu li one zabilježile upade u proteklom razdoblju. Iz Splitske banke poručuju da nemaju nikakvih indikacija o pokušajima upada, dok ostale banke nisu izrijekom ustvrdile da nisu bile izložene napadima, izuzev Erste banke čija grupa koristi SWIFT, ali ne one module koji su bili napadnuti. U PBZ-u kažu da ova situacija ne ugrožava sigurnost sustava niti ne neki drugi način utječe na redovno poslovanje banke i klijenata te da banka primjenjuje najviše sigurnosne standarde. U Hypu napominju da čine sve kako bi zaštitili klijente svakodnevno unapređujući svoju računalnu infrastrukturu.

 

– Banka kontinuirano radi na sigurnosnim mjerama za fizičku zaštitu te na mjerama posvećenim sigurnosti informacijskog sustava. Redovno pratimo IT sigurnosna događanja na međunarodnoj sceni, makar ona ne moraju biti izravno povezana i nemaju utjecaja na informacijski sustav Hypo banke – ističu. 

>> Sustav plaćanja SWIFT upozorio klijente na hakerske napade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije