Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klupski kredit

Granolio kreditom od 300 mil. kuna rješava dugove

hrvoje filpović granolio
Foto: Poslovni dnevnik
04.08.2015.
u 17:00

Uprava ocjenjuje da će osnažiti tržišnu poziciju iako neće biti novih ulaganja

        Kredit nije za nove investicije, dobivenim sredstvima zatvorit će se financijska konstrukcija za neka lani realizirana ulaganja, a dio novca usmjerit će se za refinanciranje pojedinih kratkoročnih obveza. Tako je Tomislav Kalafatić, član uprave Granolija diplomatski prokomentirao model utroška odobrenog dugoročnog klupskog kredita.

Naime, na Zagrebačkoj burzi jučer je objavljeno da su Granoliju prošli petak klupski kredit od ukupno 300 mil. kuna odobrili Erste&Steiermärkische Bank, PBZ i Zagrebačka banka, a svaka je banka u tom aranžmanu sudjelovala sa po 100 mil. kuna.

Iako neće biti novih investiranja, Kalafatić ocjenjuje da će dobivenim sredstvima kompanija osnažiti svoju tržišnu poziciju.

– Više se ne moramo toliko brinuti o financijskoj problematici, s ovim kreditom stvoreni su temelji za jači fokus na glavni biznis grupacije – najavljuje Kalafatić. Granolio je, prema vlastitim izvješćima, krajem 2014. imao 448,7 milijuna kratkoročnih i 158 milijuna kuna dugoročnih kredita.

I predsjednik uprave Granolija Hrvoje Filipović ističe kako su “potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana, nakon nedavno provedene dokapitalizacije, okončali drugu fazu financijskog jačanja kompanije, čime su osigurane pretpostavke stabilnog i profitabilnog poslovanja te daljnjeg snažnog razvoja društva”.

U portfelju Granolija, grupacije koja će dogodine slaviti svoju dvadesetu obljetnicu, nekoliko je povezanih društava čija je osnovna djelatnost primarna poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda. Uz Granolio tu su još Zdenačka farma i Zdenka mliječni proizvodi (suvlasnik s našičkom tvrtkom Cautio) iz Velikih Zdenaca, Prerada žitarica iz Grubišnog polja i Žitar iz Donjeg Miholjca te tvrtka Žitar konto. Proizvodnja stočne hrane, brašna, mlijeka i sireva, tov junadi i svinja djelatnosti su koje čine temeljni biznis grupacije koja se bavi i uslugom skladištenja žitarica i uljarica budući da raspolaže silosima kapaciteta 90 tisuća tona.

U suradnji s kooperantima Granolio ukupno obrađuje više od 45 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

Filipović je prošle godine realizirao dva (ne)očekivana projekta. Od Agrokora je za 204 milijuna kuna preuzeo sav njihov mlinarski biznis dislociran u Belju i Vinkovcima te uvrstio Granolio na Zagrebačku burzu ponudivši zainteresiranim investitorima na otkup paket s više od 789 tisuća dionica. Kroz IPO model, podsjećamo, prikupljena su 94 milijuna kuna, a Filipović je sa 60,74% udjela ostao najveći pojedinačni dioničar.     

>> Granolio i TNG ne mogu pokrenuti Zagrebačku burzu 93 220

Komentara 1

BU
BubyZG
16:27 07.08.2015.

" Kreditom riješili dugove " ?????? Ha ha ha ha ha, a kredit je dobiven od Caritasa pa ga se NE mora vratiti ? To nije DUG ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije