Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu i siromašni

Goldman Sachs otvara online račune već od 1 $

Goldman Sachs
26.04.2016.
u 07:30

Nagli pad prihoda i dobiti natjerao je nekad elitističku banku da se okrene novim izvorima i diverzificira proizvode

Goldman Sachs odstupio je od svog imidža banke za megabogate i ušao je u sferu online bankarstva uvođenjem mogućnosti otvaranja digitalnog štednog računa uz kamatnu stopu od 1,05 posto. Usto, minimalni depozit na njihovoj web-stranici GSBank.com može iznositi tek jedan dolar, prenosi Financial Times.

Riječ je o tektonskom pomaku, s obzirom na to da se dosad najvećem trgovcu u investicijskom bankarstvu nije moglo pristupiti bez barem nekoliko desetaka tisuća dolara u džepu. Novost je rezultat Goldmanove akvizicije GE Capitala, čime pokušava proširiti bazu i pronaći nove izvore prihoda nakon što mu je “tradicionalno” poslovanje donijelo rapidan pad prihoda i profita.

Investicijska banka očigledno širi svoj portfelj i diverzificira poslovanje. Profit joj je u prvom kvartalu pao čak 60 posto pa je pod velikim pritiskom da iznađe alternativne izvore. Preuzimanjem GE Capitala prošli je tjedan dobila i nešto manje od 150.000 klijenata iz sektora građanstva s njihovih 67,8 milijuna dolara depozita. Štednja joj je očito konkurentna, s obzirom na to da je prosječna kamata na depozite u SAD-u 0,5 posto. Analitičari komentiraju da Goldman Sachs kopira taktiku širenja na digitalno poslovanje britanske Atom banke koja je pokrenula agresivnu kampanju nudeći kamatnu stopu od 2,3 posto u pokušaju da pridobije nove klijente.

Toj novoj, isključivo online banci tehnološku potporu pruža španjolska banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, koja na ovu ponudu namjerava “nalijepiti” ostale bankarske proizvode i upotpuniti uslugu. Tim bi putem mogao i Goldman Sachs. 

>> Goldman Sachs plaća 5,1 milijardu dolara američkoj vladi zbog prijevara s hipotekarnim kreditima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije