Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MZL Zagreb

Francuzi digli prihode rastom cijena usluga

06.10.2014., Zagreb - Gradiliste novog putnickog terminala Medjunarodne zracne luke Zagreb. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
20.05.2015.
u 16:12

MZL Zagreb je lani opslužio 130.000 putnika više nego godinu prije, a ukupno ih je bilo 2,43 milijuna

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u 2014., prvoj godini poslovanja pod koncesionarima koje predvode francuske tvrtke Bouygues i Aeroports de Paris, poslovala je s gubikom od 10,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi MZLZ-a, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani su iznosili 807,7 milijuna kuna dok su rashodi bili 818,4 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje iznosili 361,2 milijuna kuna.

Skupa koncesija

Ostali poslovni prihodi iznosili su 443,7 milijuna kuna, a oni se odnose na vrijednost gradnje u toj godini novog putničkog terminala.

Prema međunarodnim računovodstvenim standardima, koncesionar ima obvezu u periodu građenja prikazati vrijednost izvršenih radova u određenom razdoblju kao prihod i rashod, što je neutralno u odnosu na konačan operativni rezultat, osim u dijelu poreza i davanja koji se obračunavaju na uvećanu poreznu osnovicu kao što je slučaj kod nas objašnjavaju u MZLZ-u. Kažu da su lani ostvarili čak 82,3 milijuna kuna operativne dobiti, a u to su uključeni i podaci tvrtki Upravitelj te MZLZ Retail.

Na negativnu neto dobit pak utjecali su financijski rashodi u iznosu od 53 milijuna kuna, a u toj je stavci najznačajnija računovodstvena kategorija trošak koncesijske naknade promjena vrijednosti u iznosu od 42,8 milijuna kuna, navode koncesionari na Plesu.

Efekt poskupljenja

Što se tiče pak poslovnih prihoda, njih je MZLZ značajno povećao u odnosu na poslovne prihode Zračne luke Zagreb kad nije bila pod koncesijom, 2013. godine. Te je godine ZLZ imao 294 milijuna kuna poslovnih prihoda, dok su Francuzi lani, kad se izuzme 443,7 milijuna kuna vrijednosti izvršenih radova, ostvarili poslovne prihode od 361 milijun kuna.

Taj rast prihoda od 67 milijuna kuna u MZLZ-u objašnjavaju povećanjem broja putnika kao i povećanjem ukupnih prihoda po putniku po raznim segmentima usluga zračne luke.

A MZLZ je lani opslužio 130.000 putnika više nego 2013. godine pa je dosegao brojku od 2,43 milijuna putnika u godini. No Francuzi su nedugo nakon preuzimanja zagrebačkog aerodorma povisili i cijene usluga za putnike, a to se onda značajno odrazilo i na rast prihoda.

Tako su naknadu za zaštitu zračnog prometa povećali sa tri na 6,5 eura, naknada za putnike u međunarodnom prometu povećana je sa 10 na 15 eura, a u domaćem prometu sa četiri na sedam eura.

Sve te naknade plaća svaki putnik kad kupuje avionsku kartu. Koncesionar je povećao lani i cijenu parkiranja u zračnoj luci, i to sa 15 na 18 kuna po satu. Početkom ove godine cijena parkiranja je dodatno povećana i sad iznosi 27 kuna po satu.

U MZLZ-u kažu da su u 2013. i 2014. godini ukupno uplatili 30,5 milijuna kuna koncesijske naknade, a ove će godine u tu svrhu u državni proračun uplatiti 46 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije