Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nervoza zbog tečaja

Franak opet jača, krivi su Grčka i izbori u V. Britaniji

Thomas Jordan
Foto: Reuters/PIXSELL
25.04.2015.
u 10:15

Vrijednost CHF-a jučer skočila na 7,33 kune

Švicarska trpi sve više štete i kritika zbog jakog franka.

– Nastavimo li ovako, za deset će godina bankrotirati švicarski mirovinski sustav – upozorili su guvernera Thomasa Jordana (na slici). Dosad su gubitke stvarali smanjeni prinosi na državne obveznice, ali novac budućih umirovljenika istopit će i naknade od 0,75 posto koje banke i druge financijske institucije plaćaju za svoje depozite. Jedna je to od mjera protiv jakog franka koju je SNB uveo kad je odustao od vezivanja uz euro. Jak franak pokosio je brojne dužnike na jugoistoku Europe, posebno u Hrvatskoj, Poljskoj i Mađarskoj, ali sve više negoduju i Švicarci jer im strada izvoz. Guverner švicarske središnje banke najavio je jučer da bi zbog grčkih dužničkih problema franak ponovno mogao ojačati, nada se privremeno. U petak je tečaj švicarca na europskim tržištima bio u rasponu od 1,03 do 1,038 franaka za euro, a i kod nas se franak podigao na 7,33 kune.

– Ostat ćemo aktivni na valutnim tržištima koliko je potrebno kako bismo utjecali na monetarne uvjete – kazao je Jordan.

Admiral Markets objavio je da se u posljednjih godinu dana najviše kapitala slijevalo u američki dolar, koji bi mogao još jačati ako se Europska unija ne uspije dogovoriti s Grčkom o otplati dugova. Nervozu na tržištima izazivaju i skorašnji izbori u Velikoj Britaniji. Kako bi povećala šanse za ostanak na vlasti, konzervativna stranka aktualnog britanskog premijera Davida Camerona obećala je referendum o ostanku u Europskoj uniji. Odlazak Velike Britanije iz EU, upozoravaju, doveo bi do kaosa na financijskim tržištima te daljnjeg jačanje dolara i franka.

>> Najsretnija država je Švicarska, najnesretnija Togo. Gdje se smjestila Hrvatska?

>> Švicarci opet traže novu himnu

Komentara 4

DU
Deleted user
17:51 25.04.2015.

Valuta kojoj tepaju da je "valutno zlato" iliti sigurno pribježište. Za vrijeme nedavne grčke krize eurozone, Narodna banka Kine je mijenjala 3 mlrd eura u CHF. Dnevno! Tek toliko, da znate koje se velmože tu igraju s valutarnim fluktuacijama i da je HNB s realpolitičkom i financ. moći triangla u simfonijskom orkestru. Hrvatska nije ni krušna mrva u tim globalnim financ. kretanjima.

CA
Cafa
07:03 27.04.2015.

Da bar ide preko 8.

MU
Mukowsky
11:05 25.04.2015.

Što radi Vujčić? Ako ne može riješiti problem tečaja SFR neka da ostavku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije