Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNA KUNA

Formula uspjeha su izvoz i kvalitetni zaposlenici

zlatna kuna
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
31.05.2016.
u 13:56

Pomaci se vide i u dobiti, ukupnom prihodu, izvozu, investicijama. Rak rana osječko-baranjskog gospodarstva je nelikvidnost, nepodmirene obveze. Bilo je godina kad smo imali učešće sedam posto od ukupnih obveza na razini Hrvatske, a sada je taj udio 1,5 posto, navodi Zoran Kovačević, čelnik osječkog HGK

Osječka tvrtka Mono zapošljava 30 vrsnih informatičara, izvoze više od 93 posto svojih softwarea, uglavnom u SAD i zapadnu Europu. Firma Altrad Limex suočavala se prije šest godina sa stečajem, a izvezli su lani 95 posto svojih mješalica i kolica. Poduzeće Harburg – Freudenberger Belišće radno je mjesto za 640 zaposlenika, prave preše za izradu automobilskih guma, izvoz i njima premašuje 93 posto proizvedenog. Svi su oni jučer primili plaketu osječkog HKG "Zlatna kuna" za najuspješnije male, srednje i velike tvrtke u Osječko-baranjskoj županiji u 2015. Ista se imena, pak, više – manje, "vrte" posljednje tri godine.

- Nove poslove stalno sklapamo, stvarano nove proizvode, rastemo. Prepreka ima, nigdje nije idealno, no kod nas se potencira negativni stav, a uspjeti se može. I nismo jedina firma koja dobro radi, i to baš u Osijeku – kaže Denis Sušac, direktor male tvrtke Mono. Najveća im je prepreka, nastavlja, nedostatak kvalitetnih stručnjaka, vrsnim programerima njihova su vrata uvijek otvorena.

- Svjesni smo da ćemo ih morati sami stvoriti, a to je dug proces. Pokušavamo to riješiti u suradnji sa Sveučilištem i školama – navodi on. Prosječna im je plaća 7500, no to ništa ne znači, ističe Sušac, jer iskusni informatičari zarađuju znatno više.

A oko 5000 kuna može se, u prosjeku, zaraditi u HF Belišću, što je u rangu strojogradnje u Hrvatskoj. Njihov vlasnik HF Hmaburg prodaje i konstruira preše, a Slavonci ih proizvode, koliko su u tome dobri, pokazuje i treća zaredom Zlatna kuna.

- Prihod nam je lani iznosio oko 760 milijuna kuna, imamo nove hale, novu opremu i visokokvalificirane zaposlenike – iznosi prokurist Darko Kovač.

Svjesni su, nastavlja, kako neće biti svaka godina "jako, jako uspješna", s obzirom na situaciju na tržištu.

- No, ako koja i bude nešto slabija od lanjske ili preklanjske, očekujemo da će u iduće dvije, tri godine ponovno doći do povećanja i time će se stvoriti i mogućnost novih zapošljavanja – nadovezuje se Kovač.

Upravo u zaposlenicima, među ostalim, tajnu uspjeha vide i u Limexu.

- Formula uspjeha je i u tome što pratimo situaciju na turbulentnom tržištu, optimiziramo troškove i povećavamo produktivnost – govori generalni direktor Josip Marković. Bore se sa žestokom konkurencijom, ali i krizom u zemljama u koje izvoze, pa su tako lani poptuno izgubili prodaju prema Ukrajini i Rusiji, svom velikom tržištu.

- Usprkos svemu tome, već sada možemo reći da ćemo i ove godine ostavriti pet posto rasta – zaključuje Marković. Limex zapošljava oko 170 radnika.

Nagrađene tvrtke bile su najuspješnije među 20 kandidiranih, a zadovoljiti su trebale 21 kriterij, najvažniji je bio visok izvoz. A gospodasrka slika županije općenito je lani pokazivala pozitivne pomake.

- Pomaci se vide i u dobiti, ukupnom prihodu, izvozu, investicijama. Rak rana osječko-baranjskog gospodarstva je nelikvidnost, nepodmirene obveze. Bilo je godina kad smo imali učešće sedam posto od ukupnih obveza na razini Hrvatske, a sada je taj udio 1,5 posto. Nastavi li se tako, nećemo ni razgovariti više o nelikvidnosti kao ekonomskom pokazatelju – priča, pak, Zoran Kovačević, čelnik osječkog HGK.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije