Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNI PREGLED

Fondovi rastu drugi tjedan zaredom

fondovi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
30.11.2015.
u 16:58

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalazi se osam dioničkih, jedan mješoviti i jedan obveznički fond

Protekli je tjedan od 79 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo njih 52, palo 24, a tri fonda su zabilježila tjedan bez postotne promjene vrijednosti. Dva su zabilježila porast veći od jedan posto, javlja hrportfolio

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalazi se osam dioničkih, jedan mješoviti i jedan obveznički fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +2,55 do -3,27 posto.

Ovoga tjedna od 29 dioničkih fondova porast vrijednosti bilježi njih 12. Cijena je najviše porasla fondu NETA US Algorithm koji je ostvario rast od 2,55 posto i tako postao dobitnik tjedna. Ovaj fond 75 posto portfelja ulaže u SAD, osam posto u Hrvatsku, a četiri posto u Norvešku. U potrošački neciklički sektor ulaže 35 posto portfelja, u industriju 14 posto, a u komunikacijski sektor 11 posto. Po porastu vrijednosti slijede NETA Global Developed (+1,94%) i Platinum Blue Chip (+0,93%). Najveći tjedni pad zabilježio je fond KD Nova Europa s minusom od 3,27 posto. Njega sa značajnijim padom slijede Ilirika BRIC (-2,74%) i ZB BRIC+ (-2,40%).

Četiri od pet posebnih fondova bilježe porast vrijednosti. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,19posto koliko je porastao ZB Future 2040 do -0,04 koliko bilježi Raiffeisen zaštićena glavnica. Rasli su još ZB Future 2030 (+0,18%), ZB Future 2025 (+0,16%) te ZB Future 2055 (+0,14%).

U proteklom je tjednu od 16 mješovitih fondova njih 12 zabilježilo porast vrijednosti. Najveći je rast vrijednosti ostvario Smart Equity, a porastao je za 0,48 posto. Njega slijede KD Balanced s rastom od 0,46 posto i Smart Equity II koji bilježi porast od 0,26 posto. Najveću negativnu postotnu promjenu zabilježili su ZB Global (-0,21%), OTP uravnoteženi (-0,09%) te ICF Balanced (-0,08%).

Sedam od deset obvezničkih fondova je zabilježilo rast, jedan je pao, a fondovi Raiffeisen Bonds i Erste Adriatic Bond bilježe tjedan bez postotne promjene. Najveći porast bilježi NETA Emerging Bond (+0,50%). Nešto značajniji rast zabilježili su još HI-conservative (+0,20%) i ZB bond (+0,13%). Pad vrijednosti bilježi jedino PBZ Short term bond s minimalnim minusom od 0,01 posto.

Sedamnaest od devetnaest novčanh fondova je raslo. Najveći porast zabilježili su Money One i Locusta Cash, oba s rastom od 0,03 posto. Njih slijedi NETA MultiCash s porastom za 0,02 posto. Fond Erste Euro-Money bilježi tjedan bez postotne promjene, a HPB Euronovčani minimalan pad za -0,004 posto.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje!

>>Pet fondova raslo više od tri posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije