Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Fondovi ponovno u tjednom plusu, dobitnik KD Nova Europa

Zagrebačka burza ilustracija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
16.02.2015.
u 18:15

Ukupno je 12 fondova tjedan završilo u crvenom, jedan je pao za više od jedan posto.

Protekli tjedan je od 74 aktivnih otvorenih investicijskih fondova njih 62 poraslo od čega ih 17 bilježi rast veći od jedan posto, javlja hrportfolio.hr. Ukupno je 12 fondova tjedan završilo u crvenom, jedan je pao za više od jedan posto.

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati naime od sedam tjedana samo je jedan bio negativan. Sumarno su u zadnjih 48 tjedana fondovi zabilježili ukupno šest negativnih tjedna.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se isključivo dionički fondovi. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +6,07 do -1,53 posto. Najviše su rasli fondovi orijentirani na strana tržišta kapitala.

U proteklom tjednu je od 30 dioničkih fondova njih 25 poraslo, a samo ih pet bilježi pad. Najviše je vrijednost uvećana fondu KD Nova Europa koji je ostvario tjedni rast od +6,07 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. KD Nova Europa 34 posto portfelja drži investirano u Rusiji, 25 posto u državama EU te 21 posto u Hrvatskoj i 18 posto u Turskoj. U portfelju su najzastupljeniji bankarski sektor (35%) te nafta i plin s udjelom od 27 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi NETA US Algorithm s tjednim rastom od 3,62 posto i KD Energija koji je porastao za 3,09 posto. Među dioničkim fondovima najviše je vrijednost pala fondu NETA Frontier (-1,53%) a slijedi KD Victoria (-0,81%).

Ukupno je u proteklom tjednu 11 mješovitih fondova ostvarilo rast cijene. Najviše je vrijednost porasla fondu ZB global koji je ostvario rast od 1,05 posto, a slijedi OTP uravnoteženi koji porastao za 0,81 posto. U grupi mješovitih fondova pala su dva fonda, najviše HPB Global čija je cijena umanjena za 0,21 posto a slijedi ga You Invest Solid čiji je pad iznosio 0,07 posto.

Kod obvezničkih fondova su nakon pretprošlog negativnog tjedna prevladali pozitivni rezultati. Tjedne promjene kod obvezničkih fondova kretale su se u rasponu od +0,62 do -0,09 posto. Najveći rast bilježi fond NETA Emerging Bond (+0,62%) a slijedi ZB bond s rastom od +0,09 posto. Najviše je cijena pala fondovima Raiffeisen Bonds (-0,09%) i Raiffeisen Classic (-0,04%).

Od dvadeset novčanih fondova Raiffeisen euroCash je pao za 0,01%, dok su ostali porasli u rasponu od 0,01 do 0,05 posto. Među njima je najviše rastao eurski Agram Euro Cash za 0,05 posto a slijedi ga kunski Locusta Cash koji je ostvario tjedni rast od 0,03 posto.

Cijeli članak možete čitati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije