Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Fondovi ponovno rasli, dobitnik Platinum Blue Chip

ZSE
Davor Višnjić/PIXSELL
02.03.2015.
u 17:43

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati naime od devet tjedana samo je jedan bio negativan

Protekli tjedan je od 78 aktivnih otvorenih investicijskih fondova njih 58 poraslo od čega ih osam bilježi rast veći od jedan posto, javlja portal hrportfolio.hr. Ukupno je 19 fondova tjedan završilo u crvenom, a šest ih je palo za više od jedan posto, dok je Erste Adriatic Equity tjedan završio bez postotne promjene.

U proteklom su tjednu s radom počela četiri posebna fonda. Radi se od ZB future fondovima, koji su fondovi s dospijećem. Što znači da će raditi do određene godine koja je i sastavni dio imena fonda (ZB Future 2025).

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati naime od devet tjedana samo je jedan bio negativan. Sumarno su u zadnjih 50 tjedana fondovi zabilježili 44 pozitivnih tjedana.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički i tri mješovita fonda. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +2,59 do -1,43 posto. Najviše su rasli fondovi orijentirani na strana tržišta kapitala.

U proteklom tjednu je od 30 dioničkih fondova njih 14 poraslo, a petnaest ih bilježi pad. Najviše je vrijednost uvećana fondu Platinum Blue Chip koji je ostvario tjedni rast od +2,59 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. Platinum Blue Chip 66 posto portfelja drži investirano na tržištima EU, 20 posto u SAD-u te 12 posto u Hrvatskoj. U portfelju su najzastupljeniji sektor potrošačke robe (23%) te ostale usluge s udjelom od 15 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijede ZB euroaktiv s tjednim rastom od 2,00 posto i Ilirika BRIC koji je porastao za 1,70 posto. Među dioničkim fondovima najviše je vrijednost pala fondovima KD Nova Europa (-1,43%) i NETA US Algorithm (-1,12%).

Ukupno je u proteklom tjednu 10 mješovitih fondova ostvarilo rast cijene. Najviše je vrijednost porasla fondu PBZ Global čija je cijena uvećana za 1,30 posto, a slijedi HI-balanced čija je vrijednost uvećana za 0,98 posto. U grupi mješovitih fondova najveći pad bilježi ICF Balanced čija je cijena umanjena za 0,25% a slijedi OTP uravnoteženi (-0,19%).

Svih devet obvezničkih fondova je poraslo te su tako već treći tjedan uzastopno prevladali pozitivni rezultati, a tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,69 do +0,06 posto. Najveći rast bilježi fond HI-conservative čiji je tjedni rast iznosio +0,69 posto a slijedi ZB bond s rastom od +0,65 posto. Najmanje među svima je porastao fond Capital One (+0,06%).

Svi 20 novčanih fondova je tjedan završio u plusu, rasli su u rasponu od 0,10 do 0,004 posto. Među njima najviše je rastao eurski Agram Euro Cash za 0,10 posto a od kunskih novčanih najviše je rastao Money One koji je ostvario tjedni rast od 0,03 posto.

Promatramo li prinose ostvarene od početka 2015. godine, na vrhu ljestvice je fond FIMA Equity s prinosom od 16,81 posto a slijedi Ilirika BRIC (+14,52%). Mješovite fondove predvode PBZ Global s rastom od 7,01 posto i HI-balanced (+6,56%) a slijedi KD Balanced (+5,54%). Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su rasli NETA Emerging Bond (+6,58%) i HI-conservative koji je ostvario prinos od 2,96 posto. Kod novčanih fondova najveći prinos bilježe eurski Agram Euro Cash (+0,39%) i dolarski PBZ Dollar (+0,24%) te kunski Locusta Cash (+0,23%).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci, dionički fondovi s najvećim prinosima u promatranom razdoblju su FIMA Equity (+43,54%) i Ilirika Azijski tigar (+28,57%). Najuspješnije mješovite fondove predvode HI-balanced s rastom od 19,43 posto i PBZ Global koji bilježi rast od +19,28 posto. Kod obvezničkih fondova najveći prinos u zadnjih 12 mjeseci ostvario je fond NETA Emerging Bond koji je rastao za 22,02 posto a slijedi ZB bond (+9,17%). Eurske novčane fondove predvodi Agram Euro Cash s prinosom od 2,75 posto a kunske novčane fondove predvodi Locusta Cash s rastom od +2,12 posto.

>> Većina fondova u plusu, dobitnik ZB trend (+1,96%)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije