Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledne novine

Financial Times o Hrvatskoj: Gdje su nekretnine najskuplje i savjeti strancima za kupnju

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
28.06.2015.
u 17:32

Poslovne novine pišu kako su cijene u posljednjih 12 mjeseci porasle tek 0,2 posto, a da za razliku od ostalih europskih gradova, cijene nisu najviše u metropoli

Ugledni Financial Times donio je izvješće o kretanju cijena nekretnina u Hrvatskoj te piše kako bi naše tržište definitivno trebalo biti u fokusu ulagača, no da i dalje nismo ostvarili svoj puni potencijal.

Iako cijene nekretnina nisu pale koliko u drugim zemljama poput Španjolske gdje je zabilježen pad cijena od 45 posto, nedovršene kuće u brojnim hrvatskim gradovima i selima na jadranskoj obali dokaz su produljene krize i još uvijek fragmentiranog tržišta u Hrvatskoj, piše FT.

Poslovne novine pišu kako su cijene u posljednjih 12 mjeseci porasle tek 0,2 posto, a da za razliku od ostalih europskih gradova, cijene nisu najviše u metropoli.

Najskuplje nekretnine i dalje se nude u Dubrovniku, koji je "glavni magnet" za turiste koji stižu preko mora. Prosječna cijena kvadratnog metra tamo iznosi oko 2,570 eura.

Na kraju članka navedeno je i nekoliko savjeta za strance koji planiraju kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

 - Cijena prijenosa nekretnine iznosi pet posto od prodajne cijene

- Provizija agencijama i agentima za nekretnine iznosi od 2 do 4 posto prodajne cijene i najčešće je zajedno plaćaju prodavatelj i kupac.

- Cijene se redovito ističu u eurima, ali se transakcije bilježe u kunama

- U sezoni Istru s Venecijom povezuju trajekti

- Hrvatska ima topla suha ljeta na obali, ali su zime hladne i vlažne

>> Pad cijene kvadrata zaustavio samo Jadran

Komentara 10

BA
barbaizamerike
18:34 28.06.2015.

da zakonski porez na nekretninu je 5% ali ako ste u americi I kupili ste nekretninu u hrvatskoj I ne nadete se covjekom iz porezne onda on nekretninu procjeni na puno vise nego sto ste je platili to se dogodilo meni. sramota za poreznu to je legalni kriminal porezne uprave

GO
gothiatowers2012
18:37 28.06.2015.

Stranac kupi kucu za velike novce, pa mu domaci susjed sebi cuva smece i otpad u dvoristu, nikad da zavrsi fasadu, parkira na cesti, radi s brusilicom 7 ujutro, dimi iz rostilja, itd. Balkan nije Francuska rivijera!

L0
luena 01
19:43 28.06.2015.

@borebao..... E kad bi znao mislit sto hocu reci ,i ne govorim (pisem) sto ne odgovara istini... Od 365 dana u VB je 143 dana pretezno kisno ,tmurno ..Kisa ne pada u velikim oborinama kao kod nas ali ona dosadna sitna kisa i temperature su u podrumu... tri mjeseca 6-7-8mjesec su temperature u prosjeku od 20°-22° Ne tebi je u cilju nesto drugo,uzivaj ti meni...Imas Google i sve informacije ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije