Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN VRDOLJAK:

'Financial Times prepoznao je sve što smo učinili u energetskom sektoru'

Ivan Vrdoljak
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/2
09.05.2014.
u 16:13

Financial Times ističe da bi rezerve u Hrvatskoj mogle biti znatne, što dolazi u ključnom trenutku zbog krize u Ukrajini

Hrvatska Vlada nada se da će Hrvatska postati poznata po onome što možda leži ispod njezina mora, a to su milijarde dolara vrijedni nafta i plin, piše Financial Times i najavljuje kako će Hrvatsku spasiti bogatstvo u nafti i plinu. Podsjećaju da su provedena istraživanja i da je otvoren natječaj, a ističu i da očekujemo da ćemo u istraživanje privući 2,5 milijardi dolara ulaganja.

Tekst Financial Timesa, jednog od najuglednijih poslovnih medija u svijetu, komentirao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

– Financial Times kao možda najuglednije i najutjecajnije svjetske poslovne novine prepoznale su sve što smo u proteklih nešto više od godinu dana učinili u energetskom sektoru. Potvrdili su da smo Hrvatsku stavili na svjetske energetske karte kao važan faktor stabilnosti i budućeg prosperiteta zasnovanog na crpljenju rudnih bogatstava. Posebice je to važno u trenutačnom vrlo nestabilnom geopolitičkim trenutku koji može imati ozbiljne posljedice za opskrbu Europe energentima. To se posebno odnosi na nama susjedne zemlje koje su znatno ovisne o uvozu energije, posebno plina. O tome ću, kao i svi ostali predstavnici zemalja članica Europske unije, idućeg tjedna razgovarati i s povjerenikom za energetiku Oettingerom – rekao je Vrdoljak.

– Moram naglasiti da Hrvatska ima model, u slučaju plinske krize, a pri tome je važno napomenuti činjenicu da gotovo 70 posto domaćih potreba za plinom dolazi iz vlastitih izvora, tako da u našoj zemlji za sada nema razloga za zabrinutost – dodao je.

– Ipak, to sve pokazuje našu ispravnost odluka da mnoge karte gospodarskog razvoja uz reindustriju zemlje bacimo i na energetski sektor. U samo godinu dana, u rekordnom roku, potpuno smo promijenili zakonsku regulativu i Hrvatska je postala pravi hit među investitorima u energetskom sektoru. Na svim energetskim projektima sudjelovat će partneri iz cijeloga svijeta, a osim u istraživanju i eksploataciji nafte i plina, tu su i izgradnja termoelektrana, LNG terminala i ostalih za Europu strateških energetskih objekata koji mogu i moraju pokrenuti ukupno hrvatsko gospodarstvo – zaključio je Vrdoljak.

Financial Times konzultirao se i s analitičarima, a jedan od njih – Jim Thomas, potpredsjednik za regulatorna savjetovanja pri IHS-u, koji je pomogao Hrvatskoj izraditi proces nadmetanja – tvrdi da je projekt potencijalno vrlo pozitivan za Hrvatsku, a vjerojatno i za cijelu regiju te napominje da je bilo oko 40 naftnih tvrtki na konferenciji za pokretanje natječaja.

Hrvatska trenutačno ima dokazane rezerve od 70 milijuna barela sirove nafte i 2,6 milijardi kubika prirodnog plina, prema podacima US Energy Information Administrationa, napominje FT, a ističe da bi se potencijalne rezerve u Hrvatskoj mogle pokazati znatnima, što dolazi u ključnom trenutku zbog krize u Ukrajini. Prošle je godine u Velikoj Britaniji Sunday Times izvijestio da istraživanje norveške tvrtke Spectrum procjenjuje da bi Hrvatska mogla imati rezerve do tri milijarde barela sirove nafte, što su druge najveće rezerve u EU. Šanse su velike, kaže analitičar Thomas za FT.

>> 'Nećemo odustati od istraživanja u Jadranu, naftna polja neće ugroziti arbitražu'

Komentara 66

DU
Deleted user
08:01 09.05.2014.

Hrvatsku neće ništa spasiti dok imamo za političare ljude poput Karamarka i Milanovića. Dokle god takvi dolaze na važne položaje imati ćemo rasulo korupciju. A te Američke kompanije posluju i u Africi samo treba pogledati koji đumbus tamo stvaraju gdje. Uopće ih nije briga ni za ništa drugo nego sam za profit a ono malo para što izdvoje za plaćanje koncesije uzmu korumpirani političari koje uopće nije briga ni za građane ni za vlastitu zemlju.

MA
maklin
07:56 09.05.2014.

Dajte molim vas! tko će imati od toga koristi? samo političke stranke i to je to. Mi kao narod nećemo sigurno imati koristi, nismo nikad ni imali jer politika je mafija i kradu na sve strane. Narod neće vidjeti ni lipe od ovoga i to je obmanjivanje javnosti u svrhu skupljanja političkih glasova!!!

DJ
djordje
07:54 09.05.2014.

nema šanse, jer nema toga što ovi naši mafijozi i tajkuni nemogu maznut,to će 2-3 tajkuna pokupit maslo a narod neka vrišti (psi laju karavane prolaze)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije