Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor sa sindikatom

Fina se nagodila: isplatit će regres za više od 3000 radnika

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
23.04.2014.
u 15:00

Svaki zaposleni dobit će 2550 kuna regresa i 200 kuna kamate

Uprava Fine postigla je nagodbu s nezavisnim sindikatom "Solidarnost" kojom se obvezala svim zaposlenicima isplatiti dugovane regrese. Riječ je o 2550 kuna i 200 kuna kamata po zaposleniku, kojih je u Fini više od tri tisuće. Uprava, s druge strane, nije htjela pristati na nagodbu u vezi s godišnjom nagradom, koja iznosi oko 1250 kuna po zaposlenom pa će trebati pričekati presudu, koja treba biti donesena u petak.

– Imat ćemo velike troškove parničenja pa će Fini zbog toga biti nanesena milijunska šteta, zbog čega ćemo podići kaznene prijave protiv uprave – najavljuje predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. Tvrdi da politika, koja je naredila protuzakonito kršenje kolektivnih ugovora, neće odgovarati zbog štete nanesene Fini. Pri tome misli na ministra Slavka Linića koji je, svjedoči Sever, prema priznanju uprave u vrijeme pregovora zabranio isplatu godišnjih nagrada. Uprave nekoliko državnih tvrtki već su izgubile sporove zbog nepridržavanja odredbi kolektivnih ugovora.

Hrvatske šume izgubile su spor sa sindikatom zbog neisplate 1000 kuna božićnice po zaposleniku. Riječ je o oko 400.000 kuna, dok sudski troškovi višestruko premašuju taj iznos. Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, kaže da i oni razmišljaju o prijavljivanju uprave zbog nanošenje štete. Također će podignuti i tužbe za neisplatu stimulacije koja im po kolektivnom ugovoru pripada, a koje su za prošlu godinu, u kojoj su Hrvatske šume poslovale s dobiti od 200 milijuna kuna, iznosile cijelu jednu bruto kunu po zaposleniku. – Predsjednik uprave Ivan Pavlović misli da je takvim trikom pravno riješio problem, ali se vara jer ćemo i za to podići tužbu – kaže Kalauz.

>> Linić o državnom dugu: Rast će još, upitno je hoćemo li se zaustaviti do 80 % BDP-a

Ključne riječi

Komentara 3

JN
Justice.No.1.
15:40 23.04.2014.

Fino, vidi se da drzava stedi samo na sirotinji a uhljebi u drzavno javnim firmama kao lordovi zive!!

TA
tamanitelj
17:40 23.04.2014.

Jesti pitali Linića šta on kaže ,ako se slaže

EV
evropljanin
11:49 24.04.2014.

za njihov nerad jos biti nagraden? pitam se zasto smo isli trbuhom za kruhom u tudi svijet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije