Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh rješenja Tesla

Filex razvio prvi sustav za e-učenje u regiji

tesla
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
21.07.2014.
u 15:00

Tvrtka Filex jedina je Appleov ovlašteni pružatelj takvih usluga u regiji

O uvođenju tablet-računala u škole mnogo se govorilo za vrijeme ministrovanja Željka Jovanovića da bi onda priča zamrla, no to ne znači da u Hrvatskoj ne razmišljaju u skladu s trendovima Europske unije. Tesla je rješenje kojim se danas koristi više škola u Hrvatskoj te dvije u Srbiji. Riječ je o potpuno hrvatskom proizvodu koji se doista čini zrelim da gotovo zamijeni školovanje na tradicionalni način.

Škola iz Rijeke bila prva

– Ideja o stvaranju rješenja Tesla došla je spontano. U početku smo razmišljali o tome da napravimo neko rješenje koje će nam pomoći u tržišnom pozicioniranju i poboljšanju prodaje iPad tablet-računala u obrazovnim ustanovama, no nakon prvih razgovora s potencijalnim korisnicima shvatili da smo „zagrebli“ jedan mnogo veći izazov – kaže Andrej Bezjak, jedan od utemeljitelja projekta i direktor tvrtke Filex koja rješenje plasira u zemlje regije jer ta je tvrtka i jedini domaći Apple Solution Expert for Education.

– Na razvoju radi više desetaka ljudi u dvije države, a u ovom trenutku rješenje Tesla u različitoj mjeri prisutno je u više škola u regiji. Prva škola u Hrvatskoj koja je krenula s uporabom iPad tablet-računala u obrazovnom procesu Osnovna je škola „Vežica“ iz Rijeke. Upravo su nam kolege iz te škole najviše pomogli da rješenje Tesla dovedemo do razine na kojoj se nalazi danas. Osim kod njih, rješenje Tesla u uporabi je u OŠ „Jure Turića“ iz Gospića, privatnoj školi s pravom javnosti Linigra iz Zagreba, XIII. gimnaziji iz Zagreba, Grafičkoj srednjoj školi iz Zagreba, a u razgovorima za implementaciju još smo s desetak škola. Osim u RH, Tesla ima referencije i u Republici Srbiji, ističe Bezjak te dodaje kako su s promocijom rješenja Tesla u Republici Srbiji krenuli odmah nakon prve implementacije u Hrvatskoj, a ovo tržište pokazalo je nevjerojatno veliki interes. Rješenja Tesla u uporabi su i u najvećoj privatnoj školi u Beogradu „Obrazovni sistem Ruđer Bošković“, gdje traje faza implementacije rješenja za 375 korisnika za njihovu osmogodišnju školu i gimnaziju, kao što je slučaj i s privatnom srednjom školom „Kosta Cukić“, a razgovara se i s nekoliko drugih privatnih, ali i državnih škola.

Stalno se nadograđuje

Rješenje Tesla donosi vrijednost u podršci obrazovnom procesu i njegovu unapređenju kroz mogućnosti koje proizlaze iz uporabe suvremenih tehnologija. Rješenje Tesla permanentno se nadograđuje novim mogućnostima i funkcionalnostima, kažu u “Tesla rješenjima”, a planiraju dodati i sustave statistike i napredne analitike radi dobivanja rješenja koje bi bilo dinamički prilagodljivo tako da se za svakog učenika može osmisliti, predložiti i sastaviti sadržaj prilagođen baš tom pojedincu.

– Vjerujemo da će se početkom nove školske godine 2014./2015. rješenjem Tesla u regiji koristiti više od tisuću jedinstvenih korisnika. Na naše veliko oduševljenje, u svakoj regiji i zemlji u kojoj se pojavimo s rješenjem Tesla, postižemo veliki interes. U ovom trenutku dogovaramo distribuciju rješenja u više zemalja, a ono što nas najviše fascinirala jest interes za suradnju Republike Finske, kaže Bezjak.

>> 'Za 30 godina učit ćemo strane jezike gutajući pilule'

Komentara 1

LU
lukabulic
23:11 11.08.2014.

ne razumim--što ima srbija sa ruđerom boškovićem da najveća privatna škola u beogradu -obrazovni sistem nosi ime ruđera boškovića -pa odreknimo se mi onda ruđera kad ga srbi svojataju---samo da budemo brastvo --žrtva i agresor nisu ni brastvo ni jedinstvo-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije