Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišno natjecanje

Europska komisija preispituje preuzimanje Cemexa

cemex
Foto: Mirando Čikotić/PIXSELL
1/3
11.10.2016.
u 19:44

HeidelbergCement i Schwenk preuzimanjem bi narušili tržišnu konkurenciju i povisile bi se cijene cementa, kažu u EK

Europska komisija istražuje kako su njemačke tvrtke HeidelbergCement i Schwenk preuzele tvrtku Cemex Hrvatska zbog zabrinutosti da bi to preuzimanje moglo smanjiti tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu sivog cementa i povisiti mu cijenu.

– Tržišno natjecanje potrebno je u svim sektorima pa tako i u građevinskom. Cement je ključan dio tog sektora te moramo biti sigurni da konsolidacija neće prouzročiti povećanje cijena za građevinska poduzeća te u konačnici i za potrošače u Hrvatskoj – kazala je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, Dankinja koja je u svom mandatu već odredila Appleu rekordnu kaznu od 13 milijardi eura s kamatama koje treba uplatiti Irskoj zbog nezakonitih poreznih olakšica.

HeidelbergCement i Schwenk lani su objavili namjeru preuzimanja Cemexa Hrvatske preko zajedničkog društva kćeri Dunav Drava Cement (DDC) nakon što je meksički Cemex najavio povlačenje iz Hrvatske i cijele regije. Kako objašnjavaju u EK, zabrinutost izaziva činjenica da Cemex Hrvatska ima tri tvornice cementa u Splitu i da mu je konkurencija uvoz DDC-a iz BiH te da bi se transakcijom spojili najveći proizvođač i najveći uvoznik i da bi se s već koncentriranog regionalnog tržišta mogao ukloniti bitan konkurent. Nadalje, tumače da bi zbog troškova prijevoza do južne Hrvatske preostali postojeći ili potencijalni dobavljači mogli na spojeni subjekt izvršiti samo ograničeni konkurentski pritisak. Navodi se da domaći dobavljači cementa Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve terminale za cement u lukama na hrvatskoj obali. Sve to moglo bi, zaključuju, ojačati tržišnu moć Cemexa Hrvatske u južnoj Hrvatskoj i dovesti do porasta cijena sivog cementa.

HeidelbergCement godinama posluje na hrvatskom tržištu preko tvrtki DDC, ekskluzivnog uvoznika cementa iz njezinih tvornica, te TBG Beton preko koje plasira beton.

>> Cemexu tri priznanja za društveno odgovornu djelatnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije