Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita potrošača

Europarlament
 protiv njemačkih proizvoda od azijskih dijelova

Biljana Borzan
Foto: VL
1/3
26.04.2016.
u 07:00

Uvođenje obvezne oznake zemlje proizvodnje nužan je uvjet za zaštitu potrošača i borbu protiv krivotvorenja

Podatak o zemlji proizvodnje ili podrijetla proizvoda čak 72,8% hrvatskih potrošača smatra ključnom informacijom pri kupnji, pokazalo je istraživanje Društva Potrošač. Dapače, njih 18,7% izostavljanje takvog podatka smatra i skrivanjem kvalitete proizvoda, s čime se jučer složio i Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojivši prijedlog europarlamentarke Biljane Borzan o uvođenju obvezne oznake zemlje proizvodnje. To je, ističe se, nužan uvjet za zaštitu potrošača i borbu protiv krivotvorenja.

– Istraživanja i na europskoj razini pokazala su kako potrošači nisu zadovoljni postojećim tzv. made in oznakama jer su one najčešće dobrovoljne. Primjerice, za proizvod iz Njemačke koji je deklariran kao njemački proizvod podrazumijevate da su svi ili bar vitalni dijelovi iz Njemačke. Međutim, vrlo često on je samo sastavljen tamo, a dijelovi su iz azijskih zemalja – kazala je Borzan. 

>> Hrvati jedu smrznutu ribu iz uvoza za koju misle da je domaća

Komentara 2

DU
Deleted user
09:37 26.04.2016.

to treba svakako na sve proizvode, jer vec sada mnogi dalekoistocni proizvodi spadaju u najkvalitetnije proizvode na svijetu. Od automobila do igracaka....na zalos zuta rasa je vrijedna pametna i dominirati ce dugo vremena....

CH
china
13:29 27.04.2016.

Nije to nista novoga. Talijani i Nijemci a sada i Poljaci su nekada sklapali dijelove kod sebe –sada, gotove i zapakirane proizvode sa oznakom Made in Germany voze in Kine do Hamburga te salju u EU po trostrukim cijenama. Svjesni su da imaju dobro ime i to naplacuju uz pomoc njihove carine koja shavaca da time pomaze svojoj drzavi. Pokusajte to napraviti u HR . Odmah vas prijave svim EU institucijama ,oduzmu robu i kazne. Zakoni su pisani za male ljude i male drzave a kad jos imate ovakvo vodstvo, sto se cudimo da svi bjeze iz Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije