Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad 46 dolara po barelu

Eskalacija napetosti na Bliskom istoku katapultirala cijene nafte

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
24.11.2015.
u 16:25

Dodatnu je potporu cijenama pružio i slabiji dolar, koji je kliznuo s najviše razine prema košarici ključnih valuta u osam mjeseci, pojačavši kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za robom

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara pod utjecajem eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova u blizini sirijsko-turske granice, a dodatnu potporu pružio im je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,25 dolara višoj cijeni, od 43 dolara.

Turska je priopćila da je oborila ruski vojni zrakoplov u blizini sirijske granice, tvrdeći da je u više navrata povrijedio njezin zračni prostor. Rušenje zrakoplova spada među najozbiljnije javno priznate sukobe između neke članice NATO-a i Rusije u pola stoljeća.

– Vijest o padu vojnog zrakoplova u Siriji podsjetnik je na kontinuiran značajan rizik na Bliskom istoku – tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Dodatnu je potporu cijenama pružio i slabiji dolar, koji je kliznuo s najviše razine prema košarici ključnih valuta u osam mjeseci, pojačavši kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za robom.

U fokusu su i tjedna izvješća o američkim zalihama, za koja se očekuje da će ponovno pokazati njihov rast, i to za nekih milijun barela, pokazuje prosječna procjena ekonomista obuhvaćenih Reutersovom anketom. Pojedini trgovci pripremaju se i za dugi praznični vikend u Sjedinjenim Državama.  

– Vjerojatno će biti premije rizika za produljeni praznični vikend povodom Dana zahvalnosti – kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 38,18 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

>> Cijene nafte porasle zbog geopolitičkih napetosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije